Drůbeží

Kuře na pivu s cibulí
Suroviny:
- 1 kuře
- sůl
- pepř
- 500 ml světlého piva
- 4 cibule
- vinný ocet
- máslo
Doba přípravy: 100 minut
Postup:
Očištěné a vykuchané kuře osolíme, opepříme, pokapeme octem a necháme v chladu uležet asi hodinu. Do piva přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a zavaříme. Kuře vložíme do tohoto základu a dusíme pod pokličkou doměkka. Když je kuře měkké, vyjmeme ho. šťávu propasírujeme nebo rozmixujeme a nakonec zjemníme trochou másla.
Pivní rarášci
Suroviny:
- 2 ks vejce
- 2 lžíce solamylu
- 3 lžíce hořčice
- 1 dl piva
- 500 g kuřecích prs
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce sojové omáčky
- sůl
- tuk nebo olej
Doba přípravy: 48 hodin
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na medailonky nebo větší nudličky.
Do misky rozklepneme vejce. Přilijeme pivo, sójovou omáčku a přidáme hořčici se solamylem a hladkou moukou. Z hmoty vymícháme hladké těstíčko.
Do připraveného těstíčka naložíme kuřecí rarášky a necháme je 48 hodin uležet.
Uleželé pivní rarášky smažíme v rozpálené pánvi na oleji. Maso je krásně měkké.
Pivní rarášky podáváme s hranolky a zeleninovou přílohou. Maso může být i králičí či vepřové.
Králík na švestkách a černém pivu
Suroviny:
- 1 kg králičího masa
- mrkev
- petržel
- kousek celeru
- cibule
- olej
- 2 lžíce cukru
- 250 ml tmavého piva
- slanina
- sušené švestky
- sůl
- citrónová šťáva
- krajíc tvrdého chleba
Doba přípravy: 130 minut
Postup:
Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme 30 minut odležet. Na tuku rozpustíme cukr, přidáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a orestujeme dozlatova. Potom vše zalijeme pivem a chvíli povaříme. Do tohoto základu vložíme porce králíka a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme nastrouhaným krajícem tmavého chleba. Dobře povaříme a přecedíme. Do omáčky přidáme spolu s masem vypeckované švestky a ještě chvíli povaříme.
KUŘECÍ PRSÍČKA NA PIVĚ S FAZOLKAMI
Suroviny:
na čtyři porce:
asi 4 kuřecí prsa,
100 g libové slaniny,
200 g sterilovaných fazolek(nebo mražených),
150ml 10°světlého piva,
lžíce oleje, malá cibule, mletý pepř, sůl.
Kuřecí prsíčka zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji po obou stranách zlehka opečeme, přidáme na nudličky nakrájenou slaninu a cibuli. Opět osmahneme. Poté vložíme fazolky, zalijeme pivem a provaříme. Podáváme s různě upravenými bramborami.
STEHÝNKA V PIVNÍM TĚSTĚ
Nejprve si připravíme těstíčko, ve kterém budeme obalovat:
Smícháme 150 g hladké mouky se 60 ml piva. Do směsi přidáme žloutky ze dvou vajec, spolu se špetkou soli. Našleháme sníh ze zbylých bílků a zapracujeme do těsta. Omyjeme a osolíme 4 kuřecí stehna, které obalíme v těstíčku. Maso poté velmi zvolna smažíme v rozpáleném tuku. (Zda je hotové poznáme podle toho, že z masa nevytéká žádná šťáva.) Usmažená stehýnka vyrovnáme na talíře a podáváme spolu s ochucenou majonézou. Dozdobíme bylinkami.
Příprava majonézy: do 250 g majonézy vmícháme 1 lžičku hořčice a lžíci kaparů. Přidáme sůl a pepř. Nakrájíme natvrdo uvařené vejce a spolu s nakrájeným rajčetem a asi polovinou nastrouhané okurky je přidáme do majonézy.
NALOŽENÁ HUSA S TŘENÝM KNEDLÍKEM A ČERVENÝM ZELÍM
Suroviny:
1 husa,
2 cibule,
1 celer,
1 petržel,
2 mrkve,
celý pepř, sůl, hřebíček, nové koření, kmín, bobkový list,
200g strouhanky,
750 g jablek,
0,5 l černého sladkého piva,
0,5 l suchého červeného vína
Třený knedlík:
200 g anglické slaniny,
500 g housek,
200 g másla,
4 vejce,
0,5 l mléka,
300 g hrubé mouky,
100 g strouhanky,
sůl
Zelí:
1 kg červeného zelí - hlávka nebo kysané,
2 brambory,
5 stroužků česneku,
cukr, ocet, sůl
Husu rozporcujeme na menší kousky. Na dno pekáče (nebo vhodnější je kameninová nádoba) dáme pokrájenou cibuli, na ní položíme porce husy a posypeme kořením.Tento postup opakujeme, než je nádoba plná. Zalijeme slabým nálevem z piva a octa, husu zatížíme a necháme odležet 1 - 2 dny.
Kořenovou zeleninu orestujeme na sádle, přidáme maso, zalijeme nálevem z piva, dále přilijeme víno, a dusíme do poloměkka. Občas podlijeme.
Poté husu přeložíme na pekáč, obložíme pokrájenými jablky, přidáme propasírovanou zeleninu a šťávu. Posypeme strouhankou a kmínem a pečeme dozlatova. Během pečení obracíme.
Mezitím si připravíme knedlík. Nakrájenou slaninu rozpustíme v kastrůlku, přidáme na kostičky nakrájenou housku, lehce opečeme a necháme vychladnout. Rozetřeme máslo se solí, přidáme dvě celá vejce, dva žloutky, mléko, mouku, sníh ze dvou bílků a nakonec prochladlou housku. Knedlík vložíme do vymaštěného ubrousku, zavážeme a vaříme 45 minut ve vařící vodě. Uvařený knedlík nakrájíme nití na plátky a pokapeme rozpuštěným máslem.
Zelí pokrájíme, spaříme, dáme do kastrůlku, přidáme nastrouhaná jablka, brambory a česnek. Povaříme a nakonec ochutíme.
KACHNÍ PRSA NA ZÁZVORU, ČERVENÉ ZELÍ S JEŘABINAMI, BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY S ŽEMLÍ
Suroviny:
Kachní prsa:
600 g kachních prsou bez kostí s kůží,
čerstvý zázvor,
1 cibule,
sůl,
2 menší jablka,
0,25 l černého piva,
Červené zelí s jeřabinami:
500 g červeného hlávkového zelí,
1 menší cibule,
50 g uzené slaniny,
0,25 l červeného vína,
20 g hrubé mouky,
cukr, ocet, 20 g jeřabin
Bramborové knedlíky s žemlí:
400 g uvařených oloupaných brambor,
2 vejce,
250 g hrubé mouky,
150 g krupice,
100 g žemlí,
sůl
Kachní prsa s kůží marinujeme v olivovém oleji s nastrouhaným zázvorem. Vložíme do pekáče, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a nakrájená oloupaná jablka. Podlijeme vodou a upečeme doměkka. Na konci pečení podlijeme černým pivem. Zelí nahrubo nakrájíme, podusíme na slaninovo-cibulovém základě, podlijeme červeným vínem, osolíme, dochutíme cukrem a octem, zaprášíme hrubou moukou a povaříme. Promícháme s jeřabinami.
Brambory na knedlíky umeleme, přidáme vejce, mouku, krupici, sůl a zpracujeme v tužší těsto. Nakonec přidáme na kostičky nakrájené žemle. Vytvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme v osolené vodě 20-25 minut.
OPILÉ KUŘE
Suroviny:
1 středně velké kuře,
2 lžíce másla,
středně velká cibule,
6 větších žampionů,
třetinka piva,
2 cl borovičky,
2 cl smetany,
sůl
Kuře vložíme na pekáč, posolíme, přidáme lžíci másla a po obou stranách za občasného podlévání vodou upečeme. Pak kuře vyndáme z pekáče, nakrájíme cibulku na drobné kousky a na másle ji necháme zesklovatět a spolu s nakrájenými žampiony dáme do vypečené šťávy. Přilijeme pivo a borovičku. Kuře vložíme zpět do pekáče a ještě 5 minut zapečeme. Pak ho vyjmeme, rozporcujeme a upravíme na mísu. Šťávu necháme do poloviny vydusit a zahustíme 2cl smetany. Zdá-li se nám šťáva příliš řídká, můžeme ji zahustit trochou mouky.
Jako přílohu podáváme nočky nebo široké nudle.
HUSÍ JÁTRA
Suroviny:
400g husích jater,
100g libové slaniny,
150 ml tmavého piva,
hladká mouka,
100g cibule,
mletý pepř, sůl.
Na pánvi (v kastrole) zlehka rozpustíme slaninu, ke které přidáme najemno nakrájenou cibuli a osmahneme dorůžova. Poté přidáme na větší díly nakrájená husí játra předem opepřená a obalená v hladké mouce. Krátce je orestujeme, zalijeme pivem a dusíme doměkka. Nakonec přisolíme. K játrům podáváme různě upravenou rýži nebo jen pečivo.
Králičí roláda na tmavém pivu
Suroviny:
4 větší králičí stehna
slanina
pepř mletý
sůl hladká mouka
vývar
0,5 l velmi silného tmavého piva
Králičí stehna vykostíme, nasolíme, napepříme, lehce rozklepeme, vložíme hranolek slaniny a zavineme. Část slaniny nakrájíme na drobné kostičky, rozpustíme na pekáčku a vložíme roládky. Podlijeme pivem a upečeme doměkka. Rolky se vyjmou, šťáva se vydusí na tuk, zasype moukou, zarestuje, zalije vývarem a provaří, dle potřeby dochutí.
Hodí se s širokým výběrem různých příloh, zejména s vařenými bramborami nebo s rýží.
KUŘECÍ KŘÍDLA V MEDOVÉ MARINÁDĚ S BRUSINKOVO-PIVNÍ OMÁČKOU
Kombinace koření a ingrediencí má obdařit kuřecí křidélka zajímavě jemnou chutí, jež je doplněna zeleninovou omáčkou s pivem a pikantními brusinkami.
1600 g kuřecích křídel bez letky
marináda
100 g přepuštěného másla
30 g čerstvého strouhaného zázvoru
100 g medu
snítka tymiánu
střik světlého ležáku
sůlomáčka
30 ml oleje
100 g červené cibule
100 g mrkve
4 bobkové listy
4 kuličky nového koření
8 kuliček celého pepře
1 citron
500 ml světlého 10° ležáku
lžíce plnotučné hořčice
sůl
200 g brusinek
Zchladlé, ne však ztuhlé, přepuštěné máslo smícháme se strouhaným zázvorem, medem, tymiánem, střikem piva a solí. Do marinády vložíme křidélka, dobře promícháme a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Poté vše společně vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut.
Mrkev a cibuli nakrájíme na malé kostičky a na oleji společně orestujeme, přidáme koření, hořčici, oloupaný a na kolečka nakrájený citron. Zalijeme pivem a vaříme pod pokličkou asi 20 minut. Po 20 minutách vyjmeme koření, omáčku rozmixujeme a přidáme brusinky. Krátce povaříme a dochutíme solí.
STAROČESKÝ BAŽANT
1 bažant
slanina
100 g rozinek
100 ml kysané smetany
lžíce cukru
200 ml tmavého piva
100 ml brandy
lžíce másla
2 lžíce vlašských ořechů
sůl
Příprava:
Bažanta očistíme, osolíme a protkneme slaninou. Vložíme ho na rozpuštěné máslo do pekáče a pečeme za občasného podlévání asi 30 minut. Pak přidáme nadrobno nakrájené ořechy, propláchnuté rozinky, brandy, smetanu a pečeme v troubě pod pokličkou dalších 30 minut. Mezitím z cukru připravíme karamel, který zředíme pivem. Tímto bažanta podléváme dokud zcela nezměkne.
Králičí předek v pivní omáčce
Suroviny:
králičí předek,
tuk,
2 cibule,
mrkev,
petržel,
krajíc tvrdého chleba,
200 ml vývaru,
200 ml světlého piva,
sůl
Postup:
Očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli osmahneme na tuku. Zalijeme vývarem, vložíme omyté a nasekané porce králíka, osolíme a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, přidáme nastrouhaný chléb a krátce osmahneme. Zalijeme pivem a dobře povaříme. Hotovou omáčku přecedíme na maso a ještě krátce společně povaříme.
Kuře na černém pivu
Suroviny:
1 kuře v celku,
kmín,
černé pivo,
2 cibule,
sůl,
150 g anglické slaniny
Postup:
Kuře omyjeme, osušíme papírovou utěrkou. Dáme ho do pekáčku, důkladně osolíme a okmínujeme. Poklademe ho na plátky pokrájenou slaninou a na kolečka nakrájenou cibulí. Podlijeme ho polovinou plechovky černého piva. Pečeme asi hodinu v troubě při 220 °C a podléváme pivem. Jako příloha se hodí špenát a bramborový knedlíček.
Pivní krůta
Suroviny:
700 g krůtího masa,
2 cibule, tuk,
500 ml piva,
2 lžíce strouhanky,
rozinky,
pepř, sůl
Postup:
V tlakovém hrnci na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme osolené a opepřené krůtí maso a podlijeme pivem a trochou vody. Hrnec uzavřeme a dusíme na mírném ohni asi 30 minut. Do vzniklé šťávy přidáme strouhanku a rozinky namočené v pivu a ještě chvíli povaříme.
Steak s pivními kostkami
Suroviny:
800 g kuřecích prsíček,
sůl, bílý pepř,
olej,
lžíce másla,
lžíce hladké mouky,
50 g nivy,
50 ml smetany,
100 ml světlého piva,
lžička škrobu,
estragon,
smetana na vaření
Postup:
Polovinu piva přivedeme k varu a zahustíme škrobem. Tuto směs nalijeme do tvořítek na led a do každého vložíme kousek estragonu a necháme v mrazáku zmrznout. Steaky z kuřecího masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran. Uložíme je do tepla, z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme druhou polovinou piva a smetanou.
Přidáme nastrouhanou nivu a důkladně povaříme do zhoustnutí. Na steaky lijeme část omáčky, na každý položíme kostku ledového piva a přelijeme omáčkou.
Kachna na pivu s nádivkou
- kachna
- 750 ml světlého piva
- sůl
- tymián
- 100 g kachních jater
- šunka
- máslo
- 2 rohlíky
- vejce
- 2 cibule
- pepř
- petrželová nať
Kachnu omyjeme, zvenku i zevnitř okořeníme tymiánem, osolíme a naplníme nádivkou. Tu vytvoříme tak, že na másle zpěníme najemno posekanou cibuli, na ní orestujeme na kostičky nakrájená játra, podlijeme pivem a krátce podusíme. Rohlíky nakrájené na kostičky navlhčíme pivem, přidáme vejce, jemně pokrájenou šunku a petrželovou nať. Osolíme a opepříme. Na závěr do směsi zamícháme nakrájená podušená játra. Kachnu s nádivkou zašijeme, posolíme a vložíme na pekáč. Pečeme zvolna v troubě dokřupava za častého podlévání výpekem a pivem.
Králík na pivě
- 1 králík
- 100 gramů uzeného bůčku
- 100 gramů sušených švestek
- 1/2 litru piva
- 1/2 litru vývaru
- 1/2 lžičky tymiánu
- 2 lžíce zelené petrželky
- 30 gramů mouky
- sůl
- pepř
- olej
Králíka omyjeme a rozdělíme na porce. V hrnci si rozpálíme olej a králíka na něm osmažíme. Když zčervená, přidáme na drobno nakrájený bůček a vše posypeme moukou, tymiánem, petrželkou, solí a pepřem. Pečlivě vše promícháme, pak zalijeme pivem a vývarem a přidáme sušené švestky. Králíka pak ještě dusíme kolem půl druhé hodiny.
Pivní stehna
- 2 celá kuřecí stehna
- 400 gramů malých brambor
- 10 malých cibulek
- 15 černých olivek bez pecek
- sklenička piva
- olej
- sůl
- pepř
Stehna rozdělíme na dvě části, opláchneme, osušíme, osolíme, zalijeme pivem a odložíme na hodinu do ledničky. Malé brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě do skoro měkka. Cibulky oloupeme, zalijeme vařící vodou, kterou pak z nich slijeme. Na pánvi si rozpálíme olej, osmažíme na něm stehna z obou stran, stáhneme plamen, přikryjeme pokličkou a čtvrt hodiny necháme dusit. Pak přidáme brambory, cibulku a olivy, podle chuti osolíme a opepříme a dodusíme za občasného pokapání pivem.
Pivařská krkovička
- 600 g vepřové krkovičky
- 30 g cibule
- 1 rajčatový protlak
- sůl
- pepř
- 2 dcl piva
- hladká mouka
Maso naklepeme, osolíme a opepříme, obalíme v hladké mouce a zprudka z obou stran opečeme. Cibuli nakrájíme nadrobno a podusíme na troše oleje, přidáme rajčatový protlak a povaříme. Potom přidáme opečené maso a dusíme. Podle potřeby podlévame vodou nebo vývarem. Až je maso měkké, tak ho vyndáme, do šťávy přilijeme pivo a povaříme. Podle potřeby můžeme zahustit. Nakonec vložíme maso zpátky a ještě chvilku podusíme. Podávame s opečenými brambory.
Ovocná kachna na pivu
Suroviny:
- 1 kachna
- sůl
- kmín
- 2 jablka
- 2 hrušky
- 320 ml tmavého piva
- hlávka červeného zelí
- lžíce sádla
- cibule
- lžička cukru
- ocet
Očištěnou kachnu omyjeme, osušíme, osolíme zevnitř i zvenku a posypeme kmínem. Dovnitř vložíme čtvrtky očištěných jablek a hrušek. Připravenou kachnu vložíme na pekáč, podlijeme pivem a dáme péct. Podléváme pivem a výpekem, dokud nebude kachna dočervena upečená a měkká.
Hotovou kachnu vyjmeme, naporcujeme a vypečené sádlo odstraníme. Než se kachna upeče, připravíme zelí. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme nudličky zelí, osolíme, posypeme kmínem, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou asi 45 minut. Ke konci dušení vlijeme zbytek piva, ochutíme octem a cukrem. Podáváme společně s kachnou a knedlíky.
Kuře s mangem v pivní omáčce
Suroviny:
4 kuřecí prsní řízky,
0,25 l světlého ležáku,
1 lžíce solamylu,
1 lžička oleje,
1 sušená chilli paprička ,
1 mango,
sůl, pepř,
zelené fazolky jako příloha
Kuřecí řízky omyjeme, lehce naklepeme a ochutíme solí a pepřem. Na pánvi rozehřejeme lžičku oleje, přidáme řízky a osmažíme je po obou stranách dozlatova. Pak je vyjmeme a dáme stranou. Do pánve vlijeme pivo, přidáme nadrcenou chilli papričku a trochu soli. Když směs začně vřít, přilijeme solamyl rozmíchaný v trošce studené vody. Povaříme asi 2 minuty a na závěr vmícháme nakrájené kousky manga. Maso podáváme přelité omáčkou a s přílohou z dušených zelených fazolek.
Kuřohus
Suroviny:
kuře,
sůl, kmín,
láhev černého piva,
rostlinné máslo.
Kuře posolíme a okmínujeme více než obvykle a vložíme do pekáče. Podlijeme vodou a pečeme přikryté v rozehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Potom je odkryjeme, přilijeme 400 ml černého piva a dále pečeme odkryté za častého přelévání výpekem. Dopečeme, do výpeku dáme rozpustit polévkovou lžíci rostlinného másla.
Během pečení si připravíme bílé, nebo červené zelí a knedlík podle chuti.
Křimický řízek
Suroviny:
Kuřecí řízky,
sůl, pepř,
hladká mouka,
kysané zelí,
vejce,
mléko,
pivo,
olej
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Obalíme v hladké mouce a v zelném těstíčku. Smícháme pokrájené kysané zelí s vejcem, pivem, mlékem, hladkou moukou, osolíme, opepříme. Smažíme ve větší vrstvě oleje. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.
Ďábelské maso
Suroviny:
400 g kuřecího masa nakrájíme na nudličky a opečeme na rozehřátém oleji. Před dopečením přidáme 2 cibule nakrájené na kolečka, 4 stroužky česneku nakrájeného na plátky, feferonky podle chuti.
V hrnečku promícháme 2 lžíce ostré hořčice, 4 lžíce kečupu, osolíme a zalijeme trochou černého piva Opečené maso podlijeme touto směsí a lehce povaříme. Podáváme s rýží.