Život je hořký,bohudík.

Drůbeží

 

Kuře na pivu s cibulí

 

Suroviny:
  • 1 kuře
  • sůl
  • pepř
  • 500 ml světlého piva
  • 4 cibule
  • vinný ocet
  • máslo

Doba přípravy: 100 minut

Postup:
  Očištěné a vykuchané kuře osolíme, opepříme, pokapeme octem a necháme v chladu uležet asi hodinu. Do piva přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a zavaříme. Kuře vložíme do tohoto základu a dusíme pod pokličkou doměkka. Když je kuře měkké, vyjmeme ho. šťávu propasírujeme nebo rozmixujeme a nakonec zjemníme trochou másla.

 

Pivní rarášci

Suroviny:

  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce solamylu
  • 3 lžíce hořčice
  • 1 dl piva
  • 500 g kuřecích prs
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • tuk nebo olej

Doba přípravy: 48 hodin

Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na medailonky nebo větší nudličky.

Do misky rozklepneme vejce. Přilijeme pivo, sójovou omáčku a přidáme hořčici se solamylem a hladkou moukou. Z hmoty vymícháme hladké těstíčko.

Do připraveného těstíčka naložíme kuřecí rarášky a necháme je 48 hodin uležet.

Uleželé pivní rarášky smažíme v rozpálené pánvi na oleji. Maso je krásně měkké.

Pivní rarášky podáváme s hranolky a zeleninovou přílohou. Maso může být i králičí či vepřové.

 

Králík na švestkách a černém pivu

Suroviny:

  • 1 kg králičího masa
  • mrkev
  • petržel
  • kousek celeru
  • cibule
  • olej
  • 2 lžíce cukru
  • 250 ml tmavého piva
  • slanina
  • sušené švestky
  • sůl
  • citrónová šťáva
  • krajíc tvrdého chleba

Doba přípravy: 130 minut

Postup:
  Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme 30 minut odležet. Na tuku rozpustíme cukr, přidáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a orestujeme dozlatova. Potom vše zalijeme pivem a chvíli povaříme. Do tohoto základu vložíme porce králíka a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme nastrouhaným krajícem tmavého chleba. Dobře povaříme a přecedíme. Do omáčky přidáme spolu s masem vypeckované švestky a ještě chvíli povaříme.

 

KUŘECÍ PRSÍČKA NA PIVĚ S FAZOLKAMI
 

Suroviny:
na čtyři porce:

asi 4 kuřecí prsa,

100 g libové slaniny,

200 g sterilovaných fazolek(nebo mražených),

150ml 10°světlého piva,

lžíce oleje, malá cibule, mletý pepř, sůl.

Kuřecí prsíčka zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji po obou stranách zlehka opečeme, přidáme na nudličky nakrájenou slaninu a cibuli. Opět osmahneme. Poté vložíme fazolky, zalijeme pivem a provaříme. Podáváme s různě upravenými bramborami.

STEHÝNKA V PIVNÍM TĚSTĚ

Nejprve si připravíme těstíčko, ve kterém budeme obalovat:
Smícháme 150 g hladké mouky se 60 ml piva. Do směsi přidáme žloutky ze dvou vajec, spolu se špetkou soli. Našleháme sníh ze zbylých bílků a zapracujeme do těsta. Omyjeme a osolíme 4 kuřecí stehna, které obalíme v těstíčku. Maso poté velmi zvolna smažíme v rozpáleném tuku. (Zda je hotové poznáme podle toho, že z masa nevytéká žádná šťáva.) Usmažená stehýnka vyrovnáme na talíře a podáváme spolu s ochucenou majonézou. Dozdobíme bylinkami.

Příprava majonézy: do 250 g majonézy vmícháme 1 lžičku hořčice a lžíci kaparů. Přidáme sůl a pepř. Nakrájíme natvrdo uvařené vejce a spolu s nakrájeným rajčetem a asi polovinou nastrouhané okurky je přidáme do majonézy.

NALOŽENÁ HUSA S TŘENÝM KNEDLÍKEM A ČERVENÝM ZELÍM

Suroviny:
1 husa,

2 cibule,

1 celer,

1 petržel,

2 mrkve,

celý pepř, sůl, hřebíček, nové koření, kmín, bobkový list,

200g strouhanky,

750 g jablek,

0,5 l černého sladkého piva,

0,5 l suchého červeného vína



Třený knedlík:
200 g anglické slaniny,

500 g housek,

200 g másla,

4 vejce,

0,5 l mléka,

300 g hrubé mouky,

100 g strouhanky,

sůl


Zelí:
1 kg červeného zelí - hlávka nebo kysané,

2 brambory,

5 stroužků česneku,

cukr, ocet, sůl

Husu rozporcujeme na menší kousky. Na dno pekáče (nebo vhodnější je kameninová nádoba) dáme pokrájenou cibuli, na ní položíme porce husy a posypeme kořením.Tento postup opakujeme, než je nádoba plná. Zalijeme slabým nálevem z piva a octa, husu zatížíme a necháme odležet 1 - 2 dny.
Kořenovou zeleninu orestujeme na sádle, přidáme maso, zalijeme nálevem z piva, dále přilijeme víno, a dusíme do poloměkka. Občas podlijeme.

Poté husu přeložíme na pekáč, obložíme pokrájenými jablky, přidáme propasírovanou zeleninu a šťávu. Posypeme strouhankou a kmínem a pečeme dozlatova. Během pečení obracíme.
Mezitím si připravíme knedlík. Nakrájenou slaninu rozpustíme v kastrůlku, přidáme na kostičky nakrájenou housku, lehce opečeme a necháme vychladnout. Rozetřeme máslo se solí, přidáme dvě celá vejce, dva žloutky, mléko, mouku, sníh ze dvou bílků a nakonec prochladlou housku. Knedlík vložíme do vymaštěného ubrousku, zavážeme a vaříme 45 minut ve vařící vodě. Uvařený knedlík nakrájíme nití na plátky a pokapeme rozpuštěným máslem.
Zelí pokrájíme, spaříme, dáme do kastrůlku, přidáme nastrouhaná jablka, brambory a česnek. Povaříme a nakonec ochutíme.

KACHNÍ PRSA NA ZÁZVORU, ČERVENÉ ZELÍ S JEŘABINAMI, BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY S ŽEMLÍ

Suroviny:


Kachní prsa:
600 g kachních prsou bez kostí s kůží,

čerstvý zázvor,

1 cibule,

sůl,

2 menší jablka,

0,25 l černého piva,

 

Červené zelí s jeřabinami:
500 g červeného hlávkového zelí,

1 menší cibule,

50 g uzené slaniny,

0,25 l červeného vína,

20 g hrubé mouky,

cukr, ocet, 20 g jeřabin

Bramborové knedlíky s žemlí:
400 g uvařených oloupaných brambor,

2 vejce,

250 g hrubé mouky,

150 g krupice,

100 g žemlí,

sůl

Kachní prsa s kůží marinujeme v olivovém oleji s nastrouhaným zázvorem. Vložíme do pekáče, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a nakrájená oloupaná jablka. Podlijeme vodou a upečeme doměkka. Na konci pečení podlijeme černým pivem. Zelí nahrubo nakrájíme, podusíme na slaninovo-cibulovém základě, podlijeme červeným vínem, osolíme, dochutíme cukrem a octem, zaprášíme hrubou moukou a povaříme. Promícháme s jeřabinami.
Brambory na knedlíky umeleme, přidáme vejce, mouku, krupici, sůl a zpracujeme v tužší těsto. Nakonec přidáme na kostičky nakrájené žemle. Vytvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme v osolené vodě 20-25 minut.

OPILÉ KUŘE

Suroviny:


1 středně velké kuře,

2 lžíce másla,

středně velká cibule,

6 větších žampionů,

třetinka piva,

2 cl borovičky,

2 cl smetany,

sůl

Kuře vložíme na pekáč, posolíme, přidáme lžíci másla a po obou stranách za občasného podlévání vodou upečeme. Pak kuře vyndáme z pekáče, nakrájíme cibulku na drobné kousky a na másle ji necháme zesklovatět a spolu s nakrájenými žampiony dáme do vypečené šťávy. Přilijeme pivo a borovičku. Kuře vložíme zpět do pekáče a ještě 5 minut zapečeme. Pak ho vyjmeme, rozporcujeme a upravíme na mísu. Šťávu necháme do poloviny vydusit a zahustíme 2cl smetany. Zdá-li se nám šťáva příliš řídká, můžeme ji zahustit trochou mouky.
Jako přílohu podáváme nočky nebo široké nudle.

HUSÍ JÁTRA

Suroviny:
400g husích jater,

100g libové slaniny,

150 ml tmavého piva,

hladká mouka,

100g cibule,

mletý pepř, sůl.

Na pánvi (v kastrole) zlehka rozpustíme slaninu, ke které přidáme najemno nakrájenou cibuli a osmahneme dorůžova. Poté přidáme na větší díly nakrájená husí játra předem opepřená a obalená v hladké mouce. Krátce je orestujeme, zalijeme pivem a dusíme doměkka. Nakonec přisolíme. K játrům podáváme různě upravenou rýži nebo jen pečivo.

 

Králičí roláda na tmavém pivu

Suroviny:

4 větší králičí stehna
slanina
pepř mletý
sůl hladká mouka
vývar
0,5 l velmi silného tmavého piva

Králičí stehna vykostíme, nasolíme, napepříme, lehce rozklepeme, vložíme hranolek slaniny a zavineme. Část slaniny nakrájíme na drobné kostičky, rozpustíme na pekáčku a vložíme roládky. Podlijeme pivem a upečeme doměkka. Rolky se vyjmou, šťáva se vydusí na tuk, zasype moukou, zarestuje, zalije vývarem a provaří, dle potřeby dochutí.
Hodí se s širokým výběrem různých příloh, zejména s vařenými bramborami nebo s rýží.

KUŘECÍ KŘÍDLA V MEDOVÉ MARINÁDĚ S BRUSINKOVO-PIVNÍ OMÁČKOU

Kombinace koření a ingrediencí má obdařit kuřecí křidélka zajímavě jemnou chutí, jež je doplněna zeleninovou omáčkou s pivem a pikantními brusinkami.

1600 g kuřecích křídel bez letky

marináda
100 g přepuštěného másla
30 g čerstvého strouhaného zázvoru
100 g medu
snítka tymiánu
střik světlého ležáku
sůl
omáčka
30 ml oleje
100 g červené cibule
100 g mrkve
4 bobkové listy
4 kuličky nového koření
8 kuliček celého pepře
1 citron
500 ml světlého 10° ležáku
lžíce plnotučné hořčice
sůl
200 g brusinek

Zchladlé, ne však ztuhlé, přepuštěné máslo smícháme se strouhaným zázvorem, medem, tymiánem, střikem piva a solí. Do marinády vložíme křidélka, dobře promícháme a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Poté vše společně vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut.

Mrkev a cibuli nakrájíme na malé kostičky a na oleji společně orestujeme, přidáme koření, hořčici, oloupaný a na kolečka nakrájený citron. Zalijeme pivem a vaříme pod pokličkou asi 20 minut. Po 20 minutách vyjmeme koření, omáčku rozmixujeme a přidáme brusinky. Krátce povaříme a dochutíme solí.

 

STAROČESKÝ BAŽANT

1 bažant
slanina
100 g rozinek
100 ml kysané smetany
lžíce cukru
200 ml tmavého piva
100 ml brandy
lžíce másla
2 lžíce vlašských ořechů
sůl

Příprava:
Bažanta očistíme, osolíme a protkneme slaninou. Vložíme ho na rozpuštěné máslo do pekáče a pečeme za občasného podlévání asi 30 minut. Pak přidáme nadrobno nakrájené ořechy, propláchnuté rozinky, brandy, smetanu a pečeme v troubě pod pokličkou dalších 30 minut. Mezitím z cukru připravíme karamel, který zředíme pivem. Tímto bažanta podléváme dokud zcela nezměkne.

 

Králičí předek v pivní omáčce

 

Suroviny:
králičí předek,

tuk,

2 cibule,

mrkev,

petržel,

krajíc tvrdého chleba,

200 ml vývaru,

200 ml světlého piva,

sůl

Postup:
Očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli osmahneme na tuku. Zalijeme vývarem, vložíme omyté a nasekané porce králíka, osolíme a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, přidáme nastrouhaný chléb a krátce osmahneme. Zalijeme pivem a dobře povaříme. Hotovou omáčku přecedíme na maso a ještě krátce společně povaříme.

 

 

Kuře na černém pivu

Suroviny:
1 kuře v celku,

kmín,

černé pivo,

2 cibule,

sůl,

150 g anglické slaniny

Postup:
Kuře omyjeme, osušíme papírovou utěrkou. Dáme ho do pekáčku, důkladně osolíme a okmínujeme. Poklademe ho na plátky pokrájenou slaninou a na kolečka nakrájenou cibulí. Podlijeme ho polovinou plechovky černého piva. Pečeme asi hodinu v troubě při 220 °C a podléváme pivem. Jako příloha se hodí špenát a bramborový knedlíček.

 

Pivní krůta

 

Suroviny:
700 g krůtího masa,

2 cibule, tuk,

500 ml piva,

2 lžíce strouhanky,

rozinky,

pepř, sůl

Postup:
V tlakovém hrnci na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme osolené a opepřené krůtí maso a podlijeme pivem a trochou vody. Hrnec uzavřeme a dusíme na mírném ohni asi 30 minut. Do vzniklé šťávy přidáme strouhanku a rozinky namočené v pivu a ještě chvíli povaříme.

 

Steak s pivními kostkami

 

Suroviny:
800 g kuřecích prsíček,

sůl, bílý pepř,

olej,

lžíce másla,

lžíce hladké mouky,

50 g nivy,

50 ml smetany,

100 ml světlého piva,

lžička škrobu,

estragon,

smetana na vaření

Postup:
Polovinu piva přivedeme k varu a zahustíme škrobem. Tuto směs nalijeme do tvořítek na led a do každého vložíme kousek estragonu a necháme v mrazáku zmrznout. Steaky z kuřecího masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran. Uložíme je do tepla, z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme druhou polovinou piva a smetanou.
Přidáme nastrouhanou nivu a důkladně povaříme do zhoustnutí. Na steaky lijeme část omáčky, na každý položíme kostku ledového piva a přelijeme omáčkou.

Kachna na pivu s nádivkou

  • kachna
  • 750 ml světlého piva
  • sůl
  • tymián
  • 100 g kachních jater
  • šunka
  • máslo
  • 2 rohlíky
  • vejce
  • 2 cibule
  • pepř
  • petrželová nať

Kachnu omyjeme, zvenku i zevnitř okořeníme tymiánem, osolíme a naplníme nádivkou. Tu vytvoříme tak, že na másle zpěníme najemno posekanou cibuli, na ní orestujeme na kostičky nakrájená játra, podlijeme pivem a krátce podusíme. Rohlíky nakrájené na kostičky navlhčíme pivem, přidáme vejce, jemně pokrájenou šunku a petrželovou nať. Osolíme a opepříme. Na závěr do směsi zamícháme nakrájená podušená játra. Kachnu s nádivkou zašijeme, posolíme a vložíme na pekáč. Pečeme zvolna v troubě dokřupava za častého podlévání výpekem a pivem.

Králík na pivě

  • 1 králík
  • 100 gramů uzeného bůčku
  • 100 gramů sušených švestek
  • 1/2 litru piva
  • 1/2 litru vývaru
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 2 lžíce zelené petrželky
  • 30 gramů mouky
  • sůl
  • pepř
  • olej

  Králíka omyjeme a rozdělíme na porce. V hrnci si rozpálíme olej a králíka na něm osmažíme. Když zčervená, přidáme na drobno nakrájený bůček a vše posypeme moukou, tymiánem, petrželkou, solí a pepřem. Pečlivě vše promícháme, pak zalijeme pivem a vývarem a přidáme sušené švestky. Králíka pak ještě dusíme kolem půl druhé hodiny.

Pivní stehna

  • 2 celá kuřecí stehna
  • 400 gramů malých brambor
  • 10 malých cibulek
  • 15 černých olivek bez pecek
  • sklenička piva
  • olej
  • sůl
  • pepř

 Stehna rozdělíme na dvě části, opláchneme, osušíme, osolíme, zalijeme pivem a odložíme na hodinu do ledničky. Malé brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě do skoro měkka. Cibulky oloupeme, zalijeme vařící vodou, kterou pak z nich slijeme. Na pánvi si rozpálíme olej, osmažíme na něm stehna z obou stran, stáhneme plamen, přikryjeme pokličkou a čtvrt hodiny necháme dusit. Pak přidáme brambory, cibulku a olivy, podle chuti osolíme a opepříme a dodusíme za občasného pokapání pivem.

Pivařská krkovička

  • 600 g vepřové krkovičky
  • 30 g cibule
  • 1 rajčatový protlak
  • sůl
  • pepř
  • 2 dcl piva
  • hladká mouka

  Maso naklepeme, osolíme a opepříme, obalíme v hladké mouce a zprudka z obou stran opečeme. Cibuli nakrájíme nadrobno a podusíme na troše oleje, přidáme rajčatový protlak a povaříme. Potom přidáme opečené maso a dusíme. Podle potřeby podlévame vodou nebo vývarem. Až je maso měkké, tak ho vyndáme, do šťávy přilijeme pivo a povaříme. Podle potřeby můžeme zahustit. Nakonec vložíme maso zpátky a ještě chvilku podusíme. Podávame s opečenými brambory.

 Ovocná kachna na pivu

Suroviny:

  • 1 kachna
  • sůl
  • kmín
  • 2 jablka
  • 2 hrušky
  • 320 ml tmavého piva
  • hlávka červeného zelí
  • lžíce sádla
  • cibule
  • lžička cukru
  • ocet

    Očištěnou kachnu omyjeme, osušíme, osolíme zevnitř i zvenku a posypeme kmínem. Dovnitř vložíme čtvrtky očištěných jablek a hrušek. Připravenou kachnu vložíme na pekáč, podlijeme pivem a dáme péct. Podléváme pivem a výpekem, dokud nebude kachna dočervena upečená a měkká.

    Hotovou kachnu vyjmeme, naporcujeme a vypečené sádlo odstraníme. Než se kachna upeče, připravíme zelí. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme nudličky zelí, osolíme, posypeme kmínem, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou asi 45 minut. Ke konci dušení vlijeme zbytek piva, ochutíme octem a cukrem. Podáváme společně s kachnou a knedlíky.

 

Kuře s mangem v pivní omáčce

Suroviny:

4 kuřecí prsní řízky,

0,25 l světlého ležáku,

1 lžíce solamylu,

1 lžička oleje,

1 sušená chilli paprička ,

1 mango,

sůl, pepř,

zelené fazolky jako příloha
Kuřecí řízky omyjeme, lehce naklepeme a ochutíme solí a pepřem. Na pánvi rozehřejeme lžičku oleje, přidáme řízky a osmažíme je po obou stranách dozlatova. Pak je vyjmeme a dáme stranou. Do pánve vlijeme pivo, přidáme nadrcenou chilli papričku a trochu soli. Když směs začně vřít, přilijeme solamyl rozmíchaný v trošce studené vody. Povaříme asi 2 minuty a na závěr vmícháme nakrájené kousky manga. Maso podáváme přelité omáčkou a s přílohou z dušených zelených fazolek.

Kuřohus

Suroviny:

kuře,

sůl, kmín,

láhev černého piva,

rostlinné máslo.

Kuře posolíme a okmínujeme více než obvykle a vložíme do pekáče. Podlijeme vodou a pečeme přikryté v rozehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Potom je odkryjeme, přilijeme 400 ml černého piva a dále pečeme odkryté za častého přelévání výpekem. Dopečeme, do výpeku dáme rozpustit polévkovou lžíci rostlinného másla.
Během pečení si připravíme bílé, nebo červené zelí a knedlík podle chuti.

 

Křimický řízek

Suroviny:

 Kuřecí řízky,

sůl, pepř,

hladká mouka,

kysané zelí,

vejce,

mléko,

 pivo,

 olej

Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Obalíme v hladké mouce a v zelném těstíčku. Smícháme pokrájené kysané zelí s vejcem, pivem, mlékem, hladkou moukou, osolíme, opepříme. Smažíme ve větší vrstvě oleje. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

 

Ďábelské maso 

Suroviny:

400 g kuřecího masa nakrájíme na nudličky a opečeme na rozehřátém oleji. Před dopečením přidáme 2 cibule nakrájené na kolečka, 4 stroužky česneku nakrájeného na plátky, feferonky podle chuti.

V hrnečku promícháme 2 lžíce ostré hořčice, 4 lžíce kečupu, osolíme a zalijeme trochou černého piva Opečené maso podlijeme touto směsí a lehce povaříme. Podáváme s rýží.
 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode