Suroviny:
1/2 litru světlého piva,
1/4 litru smetany,
2 žloutky,
podle chuti cukr;
bílý chléb nebo žemlovka,
olej na smažení.
Do měděného kotlíku dáme pivo, smetanu, žloutky, cukr a šleháme nad párou do husté pěny. Sejmeme z tepla, aniž by tekutina přišla do varu. Podáváme s malými krajíčky nebo kostičkami na oleji osmaženého chleba. Tato pochoutka je obzvláště oblíbena v oblasti východního Norska.
Suroviny:
Doba přípravy: 35 minut
Postup:
Na pánvi opečeme chleba a topinky potřeme česnekem. Do ohřátého piva vmícháme nastrouhaný sýr, mouku, přidáme tuk, osolíme a ochutíme worcesterem a hořčicí. Touto hustou kaší pomažeme topinky a dáme je na plech do trouby zapéct. Hotové sypeme strouhaným křenem a petrželkou.
Suroviny:
Doba přípravy: 45 minut
Postup:
Oloupané brambory nastrouháme na jemno, vymačkáme je a slijeme z nich vodu. Zasypeme je moukou, přidáme vejce, pivo, prolisovaný česnek, sůl, koření a umícháme těsto, do kterého přidáme nadrobno nasekané uzené maso a směs rozetřeme lžící na pánev s rozpáleným tukem. Smažíme po obou stranách dozlatova.
Suroviny:
Doba přípravy: 20 minut
Postup:
Plátek čerstvého chleba s pikantní, dobře odleželou pomazánkou je skvělým doprovodem ke sklenici lahodného ležáku.
Měkký tvaroh smícháme s uvedeným kořením, nadrhnutým tymiánem a pivem. Důkladně rozmícháme a vložíme do sklenice. Uzavřeme a necháme 5 až sedm dní v pokojové teplotě.
Poté ze sklenice odebereme požadovanou porci a smícháme ji s hořčicí a jemně sekanou jarní cibulkou.
Suroviny:
Doba přípravy: 20 minut
Postup:
Tvaroh, romadur a máslo umícháme s pivem dohladka, osolíme, okořeníme a přidáme jemně nakrájenou cibuli. Touto pomazánkou pomažeme krajíčky toustového chleba. Ozdobíme plátkem rajčete a posypeme petrželovou natí. Pomazánka je ideální i na topinky.
Suroviny:
Doba přípravy: 90 minut
Postup:
Dvě lžíce mouky smícháme s cukrem a rozdrobeným droždím v míse, směs zalijeme částí vlažného piva a necháme vzejít kvásek v teple. Potom do mísy dolijeme zbylé pivo a rozpuštěný vlažný tuk (ne horký), přidáme žloutek, zbytek mouky, osolíme, opepříme a rukama důkladně vypracujeme ze směsi hladké těsto, které necháme asi 45 minut vykynout v teple.
Vykynuté těsto rozdělíme na malé dílky, ze kterých na pomoučeném válu uděláme delší válečky. Ty svineme do tvaru preclíků, naskládáme je na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem rozšlehaným a pivem, osolíme a vložíme do trouby vyhřáté na cca 175 °C, kde dozlatova upečeme.
Suroviny:
Doba přípravy: 35 minut
Postup:
Špekáčky oloupeme, rozřízneme podélně a dovnitř vložíme plátek cibule a plátek kapie. Takto upravený špekáček sešpendlíme párátky.
Použijeme pánev s poklicí a špekáčky dáme do pánve, zalijeme celým pivem a celým kečupem a 35 minut dusíme pod poklicí.
Z kvalitních špekáčků jsou výteční utopenci i opečená pochoutka u ohně. Naložené se spoustou pikantní zeleniny v marinádě z piva a hořčice však stojí také za pozornost.
400 g špekáčků
400 g směsi nakládaných perličkových cibulek, kukuřiček, feferonek, čerstvých nebo nakládaných žampionů
1 velká červená cibuledresink
v poměru 1:1:1 hořčice, olej, 12° pivo
podle chuti střik octa
mletý pepř
sůl
petrželka kudrnka
na podávání hlávkový salát
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, přidáme na kousky krájenou zeleninu. Ingredience na dresink vymícháme do hladké emulze, smícháme s nasekanou kadeřavou petrželkou, se špekáčky a necháme odležet, nejlépe do druhého dne.
Suroviny:
Doba přípravy: 20 minut
Postup:
K pivu přijdou k chuti pikantní pochoutky, mohou být i výraznějšího aroma, protože pivo přece všechno spláchne. Zrající a dobře okořeněný sýr Romadúr s cibulkou je jedinečným rozjezdem pivních hodů. Pomazánka je poměrně tučná, což není vůbec na škodu. Dobře promastí žaludek a zamezí tak rychlému alkoholovému opojení.
Sýr rozmačkáme vidličkou spolu se změklým máslem, přidáme na jemné kostičky nakrájenou cibuli, pivo a koření. Dobře promícháme a necháme odležet. Sýr servírujeme pomocí lžíce, kterou namáčíme do horké vody a ze sýrové hmoty vykrajujeme homolky (noky), které podáváme s chlebem, doplníme lístky listového salátu.
Suroviny:
10 g droždí
1 vejce
1 lžíce oleje
300 g žitné hladké mouky
200 ml černého 12° piva
sůl
tuk na potření plechu
žloutek na potření dalamánků
kmín a pekařská sůl na posypání
Na pivní sýr budeme potřebovat:
400 g pivního sýru
2 lžičky mleté sladké papriky
1 lžíce plnotučné hořčice
5 cl 12° piva
1/2 lžičky kmínu
Na ozdobení budeme potřebovat:
8 listů hlávkového salátu
nasekaná cibulová nať a červená kapie
Postup:
Droždí rozemneme do misky, přidáme rozšlehané vejce, 1 lžíci mouky a zalijeme
8 cl piva. Vše promácháme v hustou kaši a necháme asi 10 minut na teplém
místě vzejít. Na vál prosejeme zbytek mouky, vlijeme do ní kvásek a osolíme.
Pivo promícháme s olejem a postupně jej přilijeme k těstu, které mícháme od
středu ke krajům. Vypracujeme tuhé těsto a necháme je cca 15-20 minut nakynout.
Z těsta připravíme 12-16 malých bochánků, které uprostřed mírně stlačíme
tupou stranou nože. Plech potřeme tukem, položíme na něj dalamánky – dále od
sebe a dáme je kynout (cca 8minut). Troubu předehřejeme na 180-200 stupňů,
dalamánky potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme pekařskou solí a kmínem.
Vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut do zlatova. Pivní sýr rozmačkáme
vidličkou, přidáme mletou papriku, hořčici a zalijeme pivem. Promícháme a
vytvoříme 8 noků, které posypeme kmínem. Na listy salátu dáme noky, poklademe
je kapií a nasekanou lahůdkovou cibulkou.
Suroviny:
4 dobré a kvalitní, nejlépe paprikové klobásy
1/4 kg cibule
1/4 kg kečupu
trocha tuku nebo oleje
česnek
na špičku nože chilli
0,2 litru kvalitního tmavého ležáku
Klobásy se naporcují (např na čtvrtiny - nejprve na dvě půlky podél a ty se překrojí napříč) a krátce opečou na oleji. Poté se vyjmou a na vypečeném tuku se do světlerůžova orestuje cibule. Přidá se kečup, třený česnek a na špetku nože chilli, zalije se černým pivem a provaří. Česneku a chilli je potřeba přidat uvážlivě podle chuti použitých klobás a případně lze dochutit dle vlastní chuti dalšími přísadami. Podává se ozdobené syrovou cibulkou a jemnou feferonkou s pečivem jako teplý předkrm nebo jako chuťovka k pivu.
Suroviny:
200 g másla,
1 dl světlého nebo tmavého piva,
50 g tvrdého sýra,
4 vejce,
200 g hladké mouky,
1/2 lžičky prášku do pečiva,
sladká paprika, sůl.
V misce vyšleháme do pěny máslo, vejce, sůl, papriku, přidáme mouku smíchanou s pečivovým práškem, pivem, strouhaným sýrem a zvolna zamícháme. Do vaflového opékače dáme připravené těsto a zvolna upečeme. Vafle podáváme samostatně nebo s pomazánkou.
Suroviny:
500 g hladké mouky,
100 g libové slaniny,
250 g ztuženého tuku,
2 dl 10° světlého piva,
strouhanka,
žloutek,
350 g bílého zelí,
1 cibule,
ocet, cukr, mletý pepř, sůl.
Mouku smícháme se solí, mletým pepřem, přidáme rozmačkaný tuk a pivo. Vše zpracujeme v těsto, které necháme odpočinout, pak ho rozválíme a posypeme strouhankou. Připravíme si dušené zelí na cibuli a slanině, které dochutíme uvedenými ingrediencemi (musí zůstat tužší a málo vlhké). Těsto uzavřeme, dáme na plech a několikrát propíchneme vidličkou. Potřeme žloutkem a zvolna upečeme. Chutná úžasně…
Oloupané špekáčky a červenou cibuli nakrájíme na kolečka. Stejně tak tvrdší rajčata, kyselé okurky a papriky.Ve skleněné míse dobře promícháme. Uděláme si zálivku z oleje, francouzské hořčice, zakápneme worcesterem, okyselíme octem, osolíme, opepříme a podle potřeby světlé pivo. Promícháme a zalijeme zeleninu a špekáčky. Necháme uležet alespoň 24 hodin v chladu rozležet. Pokud vydržíme neujídat .
Suroviny:
Olej na opečení,
párky,
0,3 l světlého piva,
1 větší cibule,
3 kuličky nového koření,
3 bobkové listy,
celý pepř, sůl, škrobová moučka.
Párky rozkrojíme, na koncích uděláme křížky, a zprudka opečeme na oleji. Vyndáme z pánve a do výpeku nalijeme pivo, přidáme nakrájenou cibuli, koření, osolíme. V pivu rozmícháme škrobovou moučku a nalijeme do pánve. Necháme projít varem, přecedíme a vložíme opečené párky. Podáváme s chlebem nebo tmavým pečivem.
Suroviny:
150 g kozího sýra,
olej,
asi 2 cibule,
5 vajec,
sůl, pepř,
světlé pivo asi 200 ml,
lžíce bylinek – např. bazalka a máta, strouhaný tvrdý sýr.
Na pánvi nebo pekáčku usmažíme cibuli. Rozšleháme žloutky s pivem, osolíme a opepříme. Z bílků ušleháme sníh do kterého vmícháme nadrobno nasekané bylinky. Vše potom vmícháme do žloutků, vše důkladně promícháme a nalijeme na pánev s cibulkou. Vložíme do trouby a zvolna pečeme. Po 5 minutách posypeme sýrem a zapečeme. Přílohou je zelný salát.
Suroviny:
350 g zralého čedaru,
125 g sýra gouda (dánského) nebo ementálu (švýcarského),
1 lžička hořčičného prášku,
1 lžička hořčičných semen,
2-4 lžíce anglického piva (ALE)-v naších podmínkách si postačíme s českým pivem
2-4 lžíce jablečného moštu nebo mléka,
1/2 lžičky worcestru,
4 tenké plátky bílého nebo hnědého chleba,
4 vejce,
sůl, pepř.
Sýry nastrouháme a dáme do teflonové pánve. Přidáme hořčici, koření, pivo, jablečný mošt nebo mléko a worcestr a dobře zamícháme.Na mírném ohni sýr rozpustíme, tak aby se z něj utvořila krémová omáčka. Odstavíme z ohně a necháme chvíli vychladnout. V předehřátém grilu opečeme z každé strany chlebové plátky a na každý z nich rozetřeme připravenou směs. Poté grilujeme dokud krém nezhnědne a nezačne bublat. Mezitím si připravíme "ztracená vejce":přivedeme asi čtyřcentimetrovou vrstvu vody v hrnci k varu, pak nožem rychle vodu rozvíříme a rozklepneme vejce přímo do středu "víru". Vejce pak vařte zhruba 4 minuty, dokud neztuhnou. Překlopte vejce na topinky a podávejte s rajčatovými trojhránky a listy řeřichy.
Suroviny:
8 horkých toastů,
1 sterilovaná kapie na ozdobu.
Na směs:
150 g čedaru,
50 g másla,
4 lžíce světlého piva (ne plzeňského - hořkne),
2 lžíce červeného vína,
4 lžíce kečupu,
mletá paprika, sůl, mletý pepř.
Na pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme čedar nastrouhaný na jemném struhadle, pivo a ostatní přísady a mícháme na mírném ohni, až se sýr roztaví a vznikne hladký krém. Čerstvě připravené toasty potřeme horkým krémem, ozdobíme proužky kapie a hned podáváme.
Suroviny:
300 g strouhaného sýra,
50 g másla,
100 ml světlého piva,
burské oříšky, pepř, plátky veky nebo touastového chleba.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme sýr a pivo. Za stálého míchání rozpustíme v hustou hmotu. Okořeníme a mažeme na opečené plátky veky nebo chleba. Zdobíme praženými nasekanými ořechy. Můžeme také zapéct v troubě.
Suroviny:
120 g sýr Eidamu,
120 g balkánského sýra,
120 g tmavého chleba,
1 dl světlého piva,
150 g polohrubé mouky,
hladká mouka,
2 vejce,
olej na smažení,
drcený pepř, sůl.
Sýry a chléb nakrájíme na úhledné kostky, které střídavě napichujeme na špíz. Osolíme, okořeníme, obalíme v hladké mouce. Poté je namočíme v těstíčku připraveném z piva, soli, vajec, polohrubé mouky, malého množství oleje a usmažíme. Špíz podáváme bez přílohy, případně doplníme kečupem, nebo některou z pikantních studených omáček.
Suroviny:
250g tvarohu,
100g másla,
1 cibule,
2 sterilované feferonky,
1 dl piva,
drcený kmín, mletá paprika, sůl
Tvaroh ušleháme s máslem a pivem, přidáme nasekanou cibuli a feferonky, osolíme, ochutíme kmínem a paprikou a promícháme.
Suroviny:
0,6 kg očištěné zvěřiny (např. kančí plece)
10 dkg očištěné kořenové zeleniny
10 dkg cibule
trocha tuku
trocha rajského nebo šípkového protlaku
divoké koření
ocet
citron
hladká mouka
švestková povidla
brusinkový kompot
sůl
0,5 l velmi silného tmavého piva (např. typu Porter)
Na tuku připravíme tmavší základ z cibule, kořenové zeleniny, rajského protlaku a cukru, zastříkneme octem, přidáme koření, zalijeme pivem a povaříme. Maso nakrájené na menší kousky se orestuje, přelije procezeným základem a dusí doměkka. Maso vyjmeme a základ podle potřeby dohustíme jíškou, přidáme povidla, brusinkový kompot, citrónovou šťávu, krátce povaříme a vzniklou omáčkou maso opět zalijeme.
Jako příloha se hodí bramborové krokety, noky nebo jemný karlovarský knedlík.
Suroviny:
600g bůčku z divočáka,
50 g tuku,
40 g hladké mouky,
1 dl 12° piva,
1 cibule,
kmín, nové koření, muškátový oříšek, hovězí vývar, sůl.
Na rozpáleném tuku osmahneme nakrájenou cibuli s kmínem. Vložíme maso, nakrájené na kostičky a za stálého míchání dusíme ve vlastní šťávě, do vysmahnutí. Poté zalijeme vývarem, ochutíme solí a okořeníme zbylým kořením. Dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, šťávu vysmahneme do tuku a zaprášíme moukou. Osmahneme a zalijeme pivem, povaříme. Omáčku procedíme na maso, ještě chvíli povaříme a podáváme.
Suroviny:
250 g hladké mouky,
150 g libové slaniny,
150 ml světlého piva,
100 g másla,
150 ml sladké smetany,
2 žloutky,
200 g pórku,
bílý pepř, muškátový oříšek, sůl.
Nejprve si připravíme z mouky, másla, soli, žloutků a piva vláčné, hladké těsto, které necháme 2-3 hodiny odpočinout. Potom těsto vtlačíme do koláčové formy, na dně několikrát propíchneme a v troubě zpola upečeme. Přidáme podušený nakrájený pórek na slanině a zalijeme směsí žloutků, piva, smetany, soli a koření. Vrátíme do trouby a upečeme dozlatova. Chutná to výborně…
250 g olomouckých tvarůžků
1 cibule
3dcl piva Kozel Světlý
pepř
česnek
paprika sladká
kmín
hořčice
Tvarůžky nakrájíme na kousky, v misce promícháme s nakrájenou cibulí, česnekem a opepříme. Přidáme papriku, kmín a hořčici. Přendáme do sklenice, zalijeme Kozlem a dáme na celou noc do chladu.
Suroviny:
500 g sádla na škvaření,
1 světlé pivo,
cibule,
feferonka,
sladká pletá paprika,
sůl,
pažitka
Postup:
Pivo nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme na kostičky nakrájené sádlo a mícháme. Když se pivo vyvaří a kostky sádla se začnou škvařit, zmírníme teplotu a pomalu je doškvařujeme, dokud nezezlátnou. Sádlo slijeme a škvarky necháme vychladnout. Studené škvarky umeleme společně s nakrájenou cibulí, přidáme nadrobno nakrájenou feferonku a pažitku, osolíme, okořeníme a vše důkladně promícháme. Ideální k namazání na topinky.
Suroviny:
400 g hrubé mouky,
200 ml světlého piva,
3 vejce,
sůl,
40 g másla,
120 g pivního sýra
Postup:
Mouku smícháme s pivem, vejci, osolíme a vypracujeme těsto. Z něho na prkénku odkrajujeme malé nočky, které vhazujeme do vařící osolené vody. Když vyplavou, necháme je přejít varem a přendáme cedníkem do ohnivzdorné mísy. Omastíme je máslem, posypeme nastrouhaným sýrem a v troubě necháme sýr rozpustit.
Suroviny:
300 g strouhaného sýra,
máslo,
100 ml světlého piva,
pepř, sůl,
arašídy,
pečivo
Postup:
Máslo rozehřejeme na pánvi, přidáme sýr, pepř a pivo a podle chuti dosolíme. Na mírném ohni mícháme dokud nevznikne hustá hmota. Tu potom natíráme na krajíčky veky, které posypeme jemně nasekanými praženými arašídy. Tento pokrm je také možné ještě před podáváním krátce zapéct.
500 g |
Točený salám |
2 lžíce |
Kečup - jemný |
1/2 lžička |
Chili koření |
1/2 lžička |
Pálivá paprika |
5 lžíce |
Majonéza |
5 lžíce |
Zakysaná smetana |
1 ks |
Cibule |
1 lžička |
Cukr |
Salám oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a vložíme do salátové mísy. Společně povaříme kečup, olej, ocet worchestrovou omáčku, hořčici, chilli koření a pálivou papriku. Stáhneme z ohně a ochladíme.
Když je směs studená vmícháme majonézu, smetanu a na prstýnky nakrájenou cibuli. (Můžeme přidat i čerstvou cibulovou nať.) Důkladně promícháme, nalijeme na kolečka salámu, zamícháme a necháme v chladničce uležet do druhého dne.
Před podáváním salát ochutnáme zda není moc kyselý, popřípadě přidáme lžičku cukru. Samozřejmě podáváme se sklenicí dobře vychlazeného piva.
Buřty nakrojíme na "ježka" a naskládáme do pekáče, přidáme tak 3/4 láhve malého kečupu, černé pivo, špetku koření garam masala, 4 cibule na tenké proužky, 4 rozmačkané stroužky česneku, lžíci cukru, špetku skořice a konzervu fazolí v tomatě. To všechno v pekáči promícháme a vložíme do trouby předehřáté na 200°C a necháme péci asi půl hodiny. Pak stáhneme teplotu na cca. 160°C a necháme další půlhodinu dopéct. Po celou dobu zhruba co 10 minut promícháme a otočíme buřty, aby byly polité sosem. Podáváme s chlebem.
Špekáčky oloupeme, podélně nařízneme, vnitřek lehce nasolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na kolečka a vkládáme jí do naříznutých špekáčků. Špekáčky pak naskládáme do pekáče a proložíme je další cibulí. Do sladkého kečupu přidáme trochu pálivého kečupu a špekáčky jím zalijeme. Nakonec přilijeme černé pivo, pekáč vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut. Podáváme s chlebem nebo vařenými brambory.
Suroviny:
1 lžíce másla,
1 dcl světlého piva,
1 lžíce kudrnky,
sýr (tvarůžky, hermelín, nebo zrající sýr)
Do rozehřátého másla vložíme vydlabené vnitřky z hermelínů, nebo jiné sýry a za stálého míchání přidáme petrželku a postupně lijeme pivo, až je omáčka hladká. Podáváme s vařeným bramborem.
Suroviny:
1/3 láhve piva (lepší je černé),
2 lžíce sójové omáčky,
2 lžíce kečupu,
2 stroužky utřeného česneku,
čerstvý tymián a rozmarýn.
Univerzální marináda, která se dá použít na všechna masa.
Suroviny:
4 jitrnice,
1 mrkev,
1 petržel,
kousek celeru,
2 lžíce nastrouhaného perníku,
1 lžíce polohrubé mouky,
2 hrnky piva,
1 lžíce sójové omáčky,
4-5 kuliček pepře, bobkový list, sůl.
Pivo přivedeme do varu, vložíme koření a na kousky nakrájenou zeleninu. Vaříme asi 5 minut. Přidáme perník smíchaný s moukou, povaříme 10 minut. Omáčku prolisujeme, dochutíme sójovou omáčkou. Jitrnice opečeme ze všech stran na tuku a na talířích přelijeme připravenou horkou omáčkou.
Suroviny:
8 plátků šunky,
8 plátků sýra Eidam,
400 g kysaného zelí,
1 cibule,
1 dl piva,
hořčice,
pepř, sůl.
Na tuku necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, přidáme vymačkané a pokrájené zelí, osolíme, opepříme a 10 minut podusíme. Plátky šunky potřeme hořčicí, obložíme zelím a pevně stočíme. Naskládáme do zapékací mísy vymazané máslem. Poklademe plátky sýra, podlijeme pivem a ve vyhřáté troubě asi 15 minut zapékáme dozlatova.
Suroviny:
¼ kg čedaru,
3 lžíce světlého piva,
1 lžička hořčice,
špetka cayenského pepře,
máslo,
bílá veka.
Sýr drobně nakrájíme, nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Do rendlíku dáme pivo a sýr postupně přidáváme a na mírném ohni rozvaříme na hladkou kaši. Přidáme ostatní přísady.
Krajíčky veky potřeme máslem a v předehřáté troubě osmahneme. Potřeme sýrovou směsí a podáváme horké.
Suroviny:
3 vejce,
0,6 l mléka,
0,05 l černého piva,
olivový olej,
sůl,
olej na smažení,
300 g hladké mouky
Metlou ušleháme vejce s olivovým olejem a solí, přidáme mléko a pivo a vmícháme mouku. (Doporučuji směs pohankové s pšeničnou nebo ječnou. Pokud použijeme celozrnnou mouku, přidáme více mléka, aby bylo těsto dost řídké.) Na málo vymaštěné pánvi smažíme tenké palačinky. Naplníme a krátce zapečeme.
Zelená náplň:
špenát podušený na cibulce a česneku, osolený opepřený a dochucený muškátovým oříškem.
Bílá náplň:
kostičky sýra s modrou plísní, sekaná jádra vlašských ořechů, kysaná smetana.
Červená náplň:
lečo z červených paprik se šunkou.
Těsto je možno okořenit např. muškátovým oříškem, koňakem, česnekem nebo parmezánem, ale doporučuji spíš kořenit až náplně. Jako náplň se dají použít také např. dušené houby s vejcem, brynza nebo mleté maso
Suroviny:
450 g tvrdého sýra,
100 ml světlého piva,
hořčice,
pepř,
300 g chlebíčkové veky
Do hlubší pánve nalijeme pivo, prohřejeme a přidáme rozstrouhaný sýr, hořčici a pepř. Za stálého míchání sýr roztavíme na hladkou hmotu. Necháme ho trochu zchladnout a natřeme na plátky veky. Urovnáme na horký plech a krátce v troubě zapečeme, až sýr na povrchu zezlátne. Podáváme horké k pivu nebo čaji.
Suroviny:
3 až 4 druhy zrajících sýrů (jihočeský, romadur, pivní, tvarůžky atd.),
1 menší cibule,
3 sardinky,
1 lžička drceného kmínu,
1 lžička sladké červené papriky,
pepř,
1 lžíce plnotučné hořčice,
3 plátky másla,
50 ml černého piva.
Sýry smícháme s jemně nakrájenou cibulkou, sardinkami, kmínem, paprikou, pepřem, hořčicí a máslem. Přidáme černé pivo a důkladně promícháme. Vzniklou směs natíráme v silných vrstvách na topinky, nebo krajíce chleba.
Suroviny:
8 toastů, 2
cibule,
1 kapie,
sladká mletá paprika na ozdobu
Pomazánka:
40 g másla,
1 lžička hořčice,
1 lžička sardelové pasty,
½ lžičky sladké mleté papriky,
pepř,
1 cibule,
pivní sýr
Máslo ušleháme s hořčicí a sardelovou pastou, přidáme půl lžičky papriky a dvě špetky pepře. Nakonec zašleháme rozstrouhaný pivní sýr a do hotové pomazánky vmícháme nadrobno rozsekanou cibuli. Vlažné toasty potřeme připravenou pomazánkou, povrch posypeme kouskem kapie a podáváme.
Suroviny:
80 g olomouckých tvarůžků,
120 g měkkého tvarohu,
150 g másla,
1 dl piva 10°,
1 větší cibule,
sterilované feferonky,
mletá paprika,
sůl
Máslo promícháme s tvarohem, přidáme mleté olomoucké tvarůžky (případně nakrájené na drobné kostičky), jemně krájenou cibuli a feferonky, ochutíme solí a mletou paprikou. Dobře promícháme. Doporučená příloha: pečivo a vychlazené pivo
Sppkzk
KarvináKteré pivo máte nejraději?