Život je hořký,bohudík.

Polévky

 

Pivní polévka z pšeničného piva

Suroviny:

1/2 l základní bílé polévky
1/2 l bílého pšeničného piva
trocha smetany
citrónová kůra
skořice
cukr

Ze světlé máslové jíšky a vývaru si připravíme základní bílou polévku. Přidáme pšeničné pivo, krátce provaříme a dle chuti dochutíme citrónovou kůrou, skořicí a lehce dosladíme, zjemníme smetanou.
Jako vložku můžeme přidat světle opečené kostičky z bílého pečiva.

PIVNÍ CIBULAČKA PANÍ SLÁDKOVÉ

Výtečná cibulová polévka připomíná vzpomínku na francouzskou cibulačku. Paní sládková však na dochucení nepoužívá portské jako Francouzi, nýbrž jistojistě sklenku pivka.

80 g másla
500 g cibule
20 g hladké mouky
1 litr zeleninového nebo masového vývaru
200 ml světlého 10° ležáku
mletý pepř
sůl
na podávání sýr s modrou plísní, chlebové kostky opečené na másle.

Máslo rozehřejeme a na něm zpěníme cibuli při mírné teplotě do zlatova, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem a pivem, osolíme, opepříme a při mírné teplotě vaříme 10 minut.

Chleba nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle do křupava.
Polévku nalijeme do misek, přidáme opečený chleba a natrháme sýr.

 

Kozlíkova chilli polévka

45 ml oleje

2 cibule

1 stroužek česneku

kmín

mletá paprika

1 červená chilli paprička

200 g mletého hovězího masa

800 g rajčat loupaných

850 g vývaru zeleninového nebo kuřecího

85 g rajčatového protlaku

5 g oregana sušeného

1 bobkový list

200 ml piva Kozel Premium

čerstvě umletý pepř

115 g vařených červených fazolí

115 g vařené cizrny

V kastrolu rozehřejeme olej. Cibuli a česnek osmahneme dosklovita. Přidáme kmín, mletou papriku a chilli papričku a vše 30 sekund mícháme. Poté přilijeme vývar, přihodíme rajčata, bobkový list, pepř a zalijeme Kozlem. Promícháme a zvolna povaříme 30 minut. Podle potřeby dolijeme vodu. Na závěr přidáme fazole a cizrnu. Nakonec přidáme oregano, přivedeme do varu, krátce povaříme a polévka je hotová.

 

Uzená pivní polévka

Suroviny:
100 g uzeného bůčku,

500 ml světlého piva,

mrkev,

malý celer,

 100 g bílého zelí,

pórek,

100 g hub,

60 g tvrdého sýra,

pepř, sůl

Postup:
Do hrnce dáme na kostičky nakrájený bůček a osmahneme ho. Přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu a houby. Za stálého míchání ji opečeme, zalijeme vodou a dochutíme solí a pepřem. Vaříme dokud vše nezměkne. Nakonec přilijeme pivo a ještě chvíli povaříme. Na talíři posypeme porce polévky nastrouhaným sýrem a podáváme.

 

Dánská pivní polévka

Suroviny:
tmavý chleba,

200 ml vody,

2 piva,

citrónová kůra,

cukr,

smetana

Postup:
Chléb nakrájíme na kostky, které na několik hodin namočíme do poloviny piva smíchaného s vodou. Pak vše 20 minut povaříme a polévku prolisujeme sítem. Vzniklou kaši znovu dáme na mírný plamen a rozředíme zbytkem piva. Přidáme cukr, citrónovou kůru a ještě povaříme. Na talíři ozdobíme smetanou a petrželovou natí.

 

Pivní bramboračka

Suroviny:
600 g brambor,

200 ml světlého piva,

1 litr vody,

200 g brynzy,

200 g chleba,

120 g hrubé mouky,

1 vejce,

sádlo,

sůl

Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody. Když jsou měkké, přidáme brynzu a pivo. Z mouky, vejce a lžíce másla připravíme husté těstíčko, které zavaříme do polévky. Na sádle osmažíme kostky chleba, které dáme do talířů a zalijeme polévkou.

 

Staročeská pivní polévka

Suroviny:
2 světlá piva,

2 lžíce másla,

5 lžic cukru,

krajíc tvrdého chleba,

citrónová kůra,

zázvor, kmín, sůl,

2 žloutky,

smetana na vaření

Postup:
Do piva přidáme cukr, máslo, koření, nastrouhanou citrónovou kůru a chléb. Přivedeme k varu a krátce povaříme, asi 5 - 10 minut. Polévku osolíme podle chuti, odstavíme z vařiče a do ještě horké ihned vmícháme žloutky. Se žloutky už nevaříme. Kdo má rád, může přidat i smetanu na vaření a polévku zjemnit.

 

Řecká pivní polévka

Suroviny:

 

4 lžíce hladké mouky
1/2 l vývaru z masoxu
1/2 l piva
1 sklenka mléka
4 lžíce strouhaného sýru

1/2 lžíce cukru krystal

1/2 lžíce mleté skořice

3 lžíce másla

 mletý černý pepř , sůl

 

Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a uděláme zásmažku. Zalijeme pivem a vývarem z masoxu, lze použít i jiný vývar. Polévku ochutíme cukrem, skořicí, solí a pepřem. Vaříme asi 20 minut.

Než řeckou pivní polévku odstavíme, přidáme do ní mléko.

Řeckou pivní polévku rozdělíme do hlubokých talířů nebo misek a posypeme strouhaným sýrem. Řeckou pivní polévku podáváme s nakrájenou vekou.

 Slezská pivní polévka

  • 100g rozinek
  • 100g nakrájeného bílého chleba
  • 500ml vody
  • 30g cukru
  • 1 polévková lžíce škrobové moučky
  • 500ml světlého piva
  • skořice
  • mletá vanilka
  • 2 žloutky

Rozinky opereme, chléb nakrájíme na kostičky a s vodou a cukrem je dáme do hrnce. Směs uvedeme do varu a necháme asi 5 minut vařit. Škrobovou moučku rozmícháme s trochou piva a za stálého šlehání ji přilijeme do hrnce. Nakonec přidáme skořici, vanilku, zbytek piva a vše krátce povaříme. Trochu polévky dobře promícháme se žloutky. Pak tuto žloutkovou směs nalijeme zpět do polévky. Pivní polévku dochutíme, rozdělíme do 4 talířů a ihned podáváme.

Prostá pivní polévka

1/2 litru světlého pivka,

1/2 litru vývaru,

1/4 kilogramu kysaného zelí,

100 gramů nakrájeného uzeného bůčku,

cibulka,

4 klobásky,

špetka pálivé papriky, sůl, pepř

Do hrnce dáme pivko, vývar a zelí a dáme vše vařiti dokud zelí nezačne mírně měknout. Nakrájený bůček s nakrájenou cibulkou osmažíme na pánvi, přidáme na plátky nařezanou klobásku. Bůček s cibulí a klobásou přidáme k vařící se polévce, vše promícháme, necháme probublat a podáváme. Chutná ještě lépe, když si do talířů pak přidáme nakrájenou osmaženou housku nebo rohlík.

Bavorská pivní polévka

  • 1,5 l černého piva
  • skořicový cukr
  • 5 dkg másla
  • 1 dl smetany
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř

 Ve vyšším hrnci rozpustíme máslo, přidáme lžíci hladké mouky a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme černým pivem, ochutíme skořicovým cukrem, solí, pepřem a za stálého míchání necháme přejít varem. Potom oheň zmírníme a vaříme 10 minut. Do odstavené polévky dáme smetanu a ihned podáváme.

Pivní polévka

  • 1 l drůbežího vývaru
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 malá kedlubna
  • 1 zelená paprika
  • 20 g strouhaného sýra
  • 400 ml světlého piva
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 feferonky
  • sůl
  • pepř

Na másle opražíme na kostky nakrájenou zeleninu a podusíme, pak zaprášíme moukou, krátce osmahneme, zalejeme vývarem, osolíme, opepříme a povaříme. Feferonky nakrájíme na malinké kousky, osmahneme na kousku másla a přidáme i s máslem k polévce. Nakonec přilijeme pivo, přidáme strouhaný sýr, necháme přejít varem a odstavíme.

Pivní polévka II

  • 1 l piva
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce másla
  • hrnek smetany
  • 1 lžíce mouky
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • chléb

 Pivo povaříme a odebereme pěnu. Rozmícháme smetanu, žloutky, máslo, mouku, sůl, cukr a vlijeme do vroucího piva. Podle chuti přidáme trochu octa. Při podávání dáme do talíře nakrájené kousky chleba a přelijeme je polévkou.

Pivní polévka se smetanou

  • 40 dkg chleba
  • 1 litr světlého piva
  • 2dl vody
  • 1,5 dl smetany
  • sádlo
  • cukr
  • citronová kůra
  • sůl

Do piva smíchaného s vodou dáme 20 dkg staršího chleba nakrájeného na kostičky a necháme 1 - 2 hodiny máčet. Pivní základ vaříme asi 20 minut, rozvařený chleb rozmixujeme a znovu povaříme. Polévku dochutíme půl lžičkou cukru a nastrouhanou kůrou citronu, osolíme, přilijeme smetanu a necháme přejít varem.

Slaninová pivní polévka s krutony

  • 2 kostky vývaru
  • 3 větší cibule
  • 150 g anglické slaniny
  • 4 plátky bílé veky
  • drcený kmín
  • pepř mletý
  • majoránka
  • 1 l piva
  • 1 l vody
  • 2 lžíce másla
  • pažitka
  • petrželka

 Oloupanou cibuli nakrájíme na kostky, slaninu na malé kostičky. Slaninu opečeme, přidáme cibuli a opékáme ji, až je sklovitá. Přilijeme pivo a vodu, přivedeme do varu a přidáme kostky vývaru. Přidáme ještě drcený kmín, majoránku, mletý pepř a vaříme mírným varem 5 minut. Mezitím plátky veky nakrájíme na centimetrové nudličky a opečeme je másle do křupava. Polévku podle potřeby dosolíme a přidáme čerstvou sekanou petrželku a pažitku. Opečenou bílou veku dáme do talíře a polévkou zalijeme.

 

Pivní polévka s feferonkou

Suroviny:

1 l drůbežího vývaru,

2 mrkve,

1 petržel,

1 malá kedlubna,

1 zelená paprika,

20 g strouhaného sýra,

400 ml světlého piva,

sůl, pepř,

1 lžíce másla,

1 lžíce hladké mouky,

2 feferonky

Na másle opražíme na kostky nakrájenou zeleninu a podusíme.
Zaprášíme moukou, krátce opražíme, zalejeme vývarem, osolíme, opepříme a povaříme.
Feferonky nakrájíme na maličké kousky, opražíme na trošičce másla a přidáme i s máslem k polévce.
Přilijeme pivo, přidáme sýr, necháme přejít varem a odstavíme. Podáváme s topinkou

Labužnická pivní polévka

Suroviny:

2-3 dl silného drůbežího vývaru,

5-6 dl světlého piva,

4 lžíce strouhaného sýra,

1-2 lžíce másla,

1 lžíce hladké mouky,

100g zeleninové směsi,

mletý pepř, chilli,, sůl.

V kastrole na másle zlehka osmahneme najemno nakrájenou zeleninu a zaprášíme moukou.Poté přilijeme drůbeží vývar, osolíme, okořeníme, dobře rozmícháme a povaříme nahusto. Potom zalijeme pivem, převaříme a přecedíme.
Do hotové polévky dáme najemno nakrájený sýr.

Holštýnská pivní polévka

Suroviny:

150 g tmavého žitného chleba,

kousek celé skořice,

šťáva a kůra z 1/2 citronu,

sůl,

75 g cukru,

100 g rozinek,

2 jablka,

0,5 l piva,

1 vejce,

50 g cukru

150 g tmavého žitného chleba nakrájíme na kostky, zalijeme 0,5 l vody a přivedeme k varu. Rozvaříme a protřeme sítem kousek celé skořice, šťávu a kůru z 1/2 citronu, sůl, 75 g cukru a 100 g rozinek. Přidáme k prolisovanému chlebu a za stálého míchání necháme přejít varem.
2 jablka oloupáme, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. 0,5 l piva spolu s jablky dáme do polévky, přivedeme k varu a na mírném ohni necháme asi 10 minut.
Nakonec přidáme 1 žloutek. Z 1 bílku a 50 g cukru ušleháme tuhý sníh a lžičkou vykrajujeme malé knedlíčky - ty posadíme na polévku a v zakrytém hrnci necháme 3-4 minuty ztuhnout.

Polévka Domikát

Suroviny:

1 litr vody,

2 dl světlého piva,

600 g brambor,

200 g brynzy,

200 g chleba,

sůl. 

V osolené vodě uvaříme brambory nakrájené na kostičky, vmícháme brynzu a pivo. Do polévky zavařujeme kapání z 120 g hrubé mouky, 1 vejce a lžíce piva. Na oleji osmažíme na kostičky nakrájený chléb, který rozdělíme do talířů a zalijeme polévkou.
 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode