Suroviny:
1/2 l základní bílé polévky
1/2 l bílého pšeničného piva
trocha smetany
citrónová kůra
skořice
cukr
Ze světlé máslové jíšky a vývaru si připravíme základní bílou polévku. Přidáme pšeničné pivo, krátce provaříme a dle chuti dochutíme citrónovou kůrou, skořicí a lehce dosladíme, zjemníme smetanou.
Jako vložku můžeme přidat světle opečené kostičky z bílého pečiva.
Výtečná cibulová polévka připomíná vzpomínku na francouzskou cibulačku. Paní sládková však na dochucení nepoužívá portské jako Francouzi, nýbrž jistojistě sklenku pivka.
80 g másla
500 g cibule
20 g hladké mouky
1 litr zeleninového nebo masového vývaru
200 ml světlého 10° ležáku
mletý pepř
sůl
na podávání sýr s modrou plísní, chlebové kostky opečené na másle.
Máslo rozehřejeme a na něm zpěníme cibuli při mírné teplotě do zlatova, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem a pivem, osolíme, opepříme a při mírné teplotě vaříme 10 minut.
Chleba nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle do křupava.
Polévku nalijeme do misek, přidáme opečený chleba a natrháme sýr.
45 ml oleje
2 cibule
1 stroužek česneku
kmín
mletá paprika
1 červená chilli paprička
200 g mletého hovězího masa
800 g rajčat loupaných
850 g vývaru zeleninového nebo kuřecího
85 g rajčatového protlaku
5 g oregana sušeného
1 bobkový list
200 ml piva Kozel Premium
čerstvě umletý pepř
115 g vařených červených fazolí
115 g vařené cizrny
V kastrolu rozehřejeme olej. Cibuli a česnek osmahneme dosklovita. Přidáme kmín, mletou papriku a chilli papričku a vše 30 sekund mícháme. Poté přilijeme vývar, přihodíme rajčata, bobkový list, pepř a zalijeme Kozlem. Promícháme a zvolna povaříme 30 minut. Podle potřeby dolijeme vodu. Na závěr přidáme fazole a cizrnu. Nakonec přidáme oregano, přivedeme do varu, krátce povaříme a polévka je hotová.
Suroviny:
100 g uzeného bůčku,
500 ml světlého piva,
mrkev,
malý celer,
100 g bílého zelí,
pórek,
100 g hub,
60 g tvrdého sýra,
pepř, sůl
Postup:
Do hrnce dáme na kostičky nakrájený bůček a osmahneme ho. Přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu a houby. Za stálého míchání ji opečeme, zalijeme vodou a dochutíme solí a pepřem. Vaříme dokud vše nezměkne. Nakonec přilijeme pivo a ještě chvíli povaříme. Na talíři posypeme porce polévky nastrouhaným sýrem a podáváme.
Suroviny:
tmavý chleba,
200 ml vody,
2 piva,
citrónová kůra,
cukr,
smetana
Postup:
Chléb nakrájíme na kostky, které na několik hodin namočíme do poloviny piva smíchaného s vodou. Pak vše 20 minut povaříme a polévku prolisujeme sítem. Vzniklou kaši znovu dáme na mírný plamen a rozředíme zbytkem piva. Přidáme cukr, citrónovou kůru a ještě povaříme. Na talíři ozdobíme smetanou a petrželovou natí.
Suroviny:
600 g brambor,
200 ml světlého piva,
1 litr vody,
200 g brynzy,
200 g chleba,
120 g hrubé mouky,
1 vejce,
sádlo,
sůl
Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody. Když jsou měkké, přidáme brynzu a pivo. Z mouky, vejce a lžíce másla připravíme husté těstíčko, které zavaříme do polévky. Na sádle osmažíme kostky chleba, které dáme do talířů a zalijeme polévkou.
Suroviny:
2 světlá piva,
2 lžíce másla,
5 lžic cukru,
krajíc tvrdého chleba,
citrónová kůra,
zázvor, kmín, sůl,
2 žloutky,
smetana na vaření
Postup:
Do piva přidáme cukr, máslo, koření, nastrouhanou citrónovou kůru a chléb. Přivedeme k varu a krátce povaříme, asi 5 - 10 minut. Polévku osolíme podle chuti, odstavíme z vařiče a do ještě horké ihned vmícháme žloutky. Se žloutky už nevaříme. Kdo má rád, může přidat i smetanu na vaření a polévku zjemnit.
Suroviny:
1/2 lžíce mleté skořice
3 lžíce másla
mletý černý pepř , sůl
Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a uděláme zásmažku. Zalijeme pivem a vývarem z masoxu, lze použít i jiný vývar. Polévku ochutíme cukrem, skořicí, solí a pepřem. Vaříme asi 20 minut.
Než řeckou pivní polévku odstavíme, přidáme do ní mléko.
Řeckou pivní polévku rozdělíme do hlubokých talířů nebo misek a posypeme strouhaným sýrem. Řeckou pivní polévku podáváme s nakrájenou vekou.
Rozinky opereme, chléb nakrájíme na kostičky a s vodou a cukrem je dáme do hrnce. Směs uvedeme do varu a necháme asi 5 minut vařit. Škrobovou moučku rozmícháme s trochou piva a za stálého šlehání ji přilijeme do hrnce. Nakonec přidáme skořici, vanilku, zbytek piva a vše krátce povaříme. Trochu polévky dobře promícháme se žloutky. Pak tuto žloutkovou směs nalijeme zpět do polévky. Pivní polévku dochutíme, rozdělíme do 4 talířů a ihned podáváme.
1/2 litru světlého pivka,
1/2 litru vývaru,
1/4 kilogramu kysaného zelí,
100 gramů nakrájeného uzeného bůčku,
cibulka,
4 klobásky,
špetka pálivé papriky, sůl, pepř
Do hrnce dáme pivko, vývar a zelí a dáme vše vařiti dokud zelí nezačne mírně měknout. Nakrájený bůček s nakrájenou cibulkou osmažíme na pánvi, přidáme na plátky nařezanou klobásku. Bůček s cibulí a klobásou přidáme k vařící se polévce, vše promícháme, necháme probublat a podáváme. Chutná ještě lépe, když si do talířů pak přidáme nakrájenou osmaženou housku nebo rohlík.
Ve vyšším hrnci rozpustíme máslo, přidáme lžíci hladké mouky a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme černým pivem, ochutíme skořicovým cukrem, solí, pepřem a za stálého míchání necháme přejít varem. Potom oheň zmírníme a vaříme 10 minut. Do odstavené polévky dáme smetanu a ihned podáváme.
Na másle opražíme na kostky nakrájenou zeleninu a podusíme, pak zaprášíme moukou, krátce osmahneme, zalejeme vývarem, osolíme, opepříme a povaříme. Feferonky nakrájíme na malinké kousky, osmahneme na kousku másla a přidáme i s máslem k polévce. Nakonec přilijeme pivo, přidáme strouhaný sýr, necháme přejít varem a odstavíme.
Pivo povaříme a odebereme pěnu. Rozmícháme smetanu, žloutky, máslo, mouku, sůl, cukr a vlijeme do vroucího piva. Podle chuti přidáme trochu octa. Při podávání dáme do talíře nakrájené kousky chleba a přelijeme je polévkou.
Do piva smíchaného s vodou dáme 20 dkg staršího chleba nakrájeného na kostičky a necháme 1 - 2 hodiny máčet. Pivní základ vaříme asi 20 minut, rozvařený chleb rozmixujeme a znovu povaříme. Polévku dochutíme půl lžičkou cukru a nastrouhanou kůrou citronu, osolíme, přilijeme smetanu a necháme přejít varem.
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostky, slaninu na malé kostičky. Slaninu opečeme, přidáme cibuli a opékáme ji, až je sklovitá. Přilijeme pivo a vodu, přivedeme do varu a přidáme kostky vývaru. Přidáme ještě drcený kmín, majoránku, mletý pepř a vaříme mírným varem 5 minut. Mezitím plátky veky nakrájíme na centimetrové nudličky a opečeme je másle do křupava. Polévku podle potřeby dosolíme a přidáme čerstvou sekanou petrželku a pažitku. Opečenou bílou veku dáme do talíře a polévkou zalijeme.
Suroviny:
1 l drůbežího vývaru,
2 mrkve,
1 petržel,
1 malá kedlubna,
1 zelená paprika,
20 g strouhaného sýra,
400 ml světlého piva,
sůl, pepř,
1 lžíce másla,
1 lžíce hladké mouky,
2 feferonky
Na másle opražíme na kostky nakrájenou zeleninu a podusíme.
Zaprášíme moukou, krátce opražíme, zalejeme vývarem, osolíme, opepříme a povaříme.
Feferonky nakrájíme na maličké kousky, opražíme na trošičce másla a přidáme i s máslem k polévce.
Přilijeme pivo, přidáme sýr, necháme přejít varem a odstavíme. Podáváme s topinkou
Suroviny:
2-3 dl silného drůbežího vývaru,
5-6 dl světlého piva,
4 lžíce strouhaného sýra,
1-2 lžíce másla,
1 lžíce hladké mouky,
100g zeleninové směsi,
mletý pepř, chilli,, sůl.
V kastrole na másle zlehka osmahneme najemno nakrájenou zeleninu a zaprášíme moukou.Poté přilijeme drůbeží vývar, osolíme, okořeníme, dobře rozmícháme a povaříme nahusto. Potom zalijeme pivem, převaříme a přecedíme.
Do hotové polévky dáme najemno nakrájený sýr.
Suroviny:
150 g tmavého žitného chleba,
kousek celé skořice,
šťáva a kůra z 1/2 citronu,
sůl,
75 g cukru,
100 g rozinek,
2 jablka,
0,5 l piva,
1 vejce,
50 g cukru
150 g tmavého žitného chleba nakrájíme na kostky, zalijeme 0,5 l vody a přivedeme k varu. Rozvaříme a protřeme sítem kousek celé skořice, šťávu a kůru z 1/2 citronu, sůl, 75 g cukru a 100 g rozinek. Přidáme k prolisovanému chlebu a za stálého míchání necháme přejít varem.
2 jablka oloupáme, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. 0,5 l piva spolu s jablky dáme do polévky, přivedeme k varu a na mírném ohni necháme asi 10 minut.
Nakonec přidáme 1 žloutek. Z 1 bílku a 50 g cukru ušleháme tuhý sníh a lžičkou vykrajujeme malé knedlíčky - ty posadíme na polévku a v zakrytém hrnci necháme 3-4 minuty ztuhnout.
Suroviny:
1 litr vody,
2 dl světlého piva,
600 g brambor,
200 g brynzy,
200 g chleba,
sůl.
V osolené vodě uvaříme brambory nakrájené na kostičky, vmícháme brynzu a pivo. Do polévky zavařujeme kapání z 120 g hrubé mouky, 1 vejce a lžíce piva. Na oleji osmažíme na kostičky nakrájený chléb, který rozdělíme do talířů a zalijeme polévkou.
Sppkzk
KarvináKteré pivo máte nejraději?