Suroviny:
Doba přípravy: 30 minut
Postup:
Očištěné porce kapra osolíme, vložíme do hrnce a zalijeme pivem. Přidáme oloupanou celou cibuli, koření a máslo utřené s moukou. Vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme děravou naběračkou, urovnáme na mísu, na kterou procedíme i omáčku. Posypeme pažitkou nebo tymiánem.
Suroviny:
1 kg úhoře,
1 l piva,
snítka petrželky,
tymiánu, kerblíku, šalvěje a bazalky.
1 bobkový list,
1 žloutek,
80 g másla,
20 g mouky,
8 krajíčků veky,
20 g másla,
sekaná zelená petrželka, muškátový oříšek, mletý pepř, sůl.
Úhoře stáhneme, očistíme a nakrájíme na řezy asi 4 cm dlouhé. Na kousku másla prudce opečeme. Poté zalijeme pivem, přidáme bylinky, osolíme, opepříme. Přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni asi 50 minut dusíme. Mouku prohněteme se stejným množstvím másla a vmícháme do směsi žloutek. Mísu vyložíme opečenými krajíčky veky a rozložíme na ně kousky úhoře. Z omáčky sebereme tuk a zahustíme ji směsí másla, mouky a žloutku. Povaříme a procedíme ji na rybu. Posypeme sekanou petrželkou a hned podáváme. Recept vypadá složitě, ale není… Je to velmi sváteční. Chutná to úžasně !!!
Suroviny:
6 porcí kapra,
1/4 l černého piva,
stejné množství červeného vína i vody,
1 cibule,
2 hřebíčky,
kousek citrónové kůry,
sůl,
50 g másla,
1 menší cibule,
2 lžičky sardelové pasty,
šťáva z 1/2 citrónu,
hladká mouka,
petrželka.
Porce kapra osolíme. V kastrole povaříme asi 10 minut pivo s vínem a vodou, celou oloupanou cibulí se zapíchnutými hřebíčky, citrónovou kůrou a solí. V tomto základě vaříme zvolna asi 15 minut porce kapra. Na pánvi mezitím zpěníme cibulku, přidáme k ní sardelovou pastu, zaprášíme moukou, osmahneme a podlijeme vývarem z kapra. Přidáme citrónovou šťávu, osolíme, povaříme asi 20 minut. Touto omáčkou přelijeme na talířích porce kapra, zdobíme citrónem a petrželkou. Podáváme s noky…
Suroviny:
1 kg kapra,
1 citrón,
250 ml piva,
sůl,
2 vejce,
125 g hladké mouky,
zelená petrželová nať.
Ochucená majonéza:
125 g majonézy,
půl lžičky mletého pepře,
cayenské koření,
1 lžička soli,
čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku,
150 g mletých ořechů. – vše společně promícháme….
Kapra pokrájíme na porce silné 3 cm, potřeme je citrónovou šťávou, osolíme a obalíme v těstíčku, které si připravíme z piva, vajec a mouky. Obalené porce kapra poskládáme na gril a grilujeme 8 minut. Potom z jednotlivých porcí poskládáme „znovu„ kapra, proložíme tenkými plátky citrónu, ozdobíme zelenou petrželkou a podlijeme ochucenou majonézou.
Suroviny:
4 pstruzi,
60 g másla,
1 dl 12° piva,
česnek, hořčice, sůl, pepř.
Pstruhy osolíme, opepříme, potřeme česnekem a uvnitř hořčicí. Pečeme na másle asi 3 minuty, potom zalijeme pivem a dodusíme. Nejlepší je pstruhy péct na bříšku, které rozevřeme. Nepoškodí se obracením a dobře se propečou. I při podávání vypadají lákavěji…
Suroviny:
1 kg kapra, lžička octa, lžíce másla, 2 cibule, sůl, 250 ml piva, 4 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, 150 g rozinek, citrónová kůra
Postup:
Očistíme kapra, vykucháme ho, rozpůlíme a pokrájíme přes záda na porce široké cca 5 cm. Osolíme je pokapeme octem. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, pilijeme pivo a vložíme porce ryby. Do hrnce vložíme koření zabalené v gáze či jiném podobném balení, aby se jeho chuť uvolnila, ale koření neplavalo volně. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni 20 minut. Uvařenou rybu vyjmeme, omáčku necháme zhoustnout, sáček s kořením odstraníme a přidáme opláchnuté rozinky a citrónovou kůru. Porce ryby na talíři přelijeme omáčkou.
Suroviny:
300 g filé,
500 g brambor,
sůl,
hladká mouka,
olej,
1 citron.
Těstíčko:
50g droždí,
200 g hladké mouky,
250 ml světlého 10° piva,
1 vejce.
Droždí nadrobené do piva rozšleháme s vejcem a moukou a vzniklé těstíčko necháme asi 20 minut v teple dojít.
Mezitím si připravíme filé, které po obou stranách osolíme a obalíme v hladké mouce. Ve vyběhlém těstíčku obalíme jednotlivé porce filé. Takto upravené kousky vkládáme do rozpáleného oleje a po obou stranách osmažíme dozlatova.
Hotové jídlo pokapeme citronem a podáváme s hranolky, nebo vařenými brambory.
Suroviny:
rybí filé
200 g hladké mouky,
1/4 litru světlého piva,
1 vejce,
1 kostka droždí.
Do piva rozdrobíme droždí a rozšleháme s vejcem a moukou. Necháme v teple 20 minut kynout. Rybí filé osolíme a obalíme v hladké mouce, namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji. Usmažené filé pokapeme citronovou šťávou a podáváme s brambory.
Suroviny:
Kapr (může být i jiná rybka),
sůl,
rozmarýn,
koření Dědkův kapr,nebo na ryby-zelené,
anglická slanina 4plátky,
cibule,
česnek 2 stroužky,
rajče střední
1ks,olej,
máslo,
pivo
Kapra očistíme, zbavíme šupin a šikmo od páteře přes boky uděláme pár zářezů skoro až ke kostem. Kapra osolíme a posypeme rybím kořením i do zářezů i zevnitř a necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme česnek na plátky, cibuli na kolečka, rajče na kolečka. Na stůl si rozvineme alobal - místo, kde bude kapřík přetřeme olejem, na něj nasypeme půl dávky cibule, půl česneku, pár plátků rajčete, položíme vedle sebe 2 plátky anglické, na to položíme připraveného kapra, přidáme pár jehliček rozmarýnu a opakujeme vrstvení - na kapra anglickou, posypat cibulí, česnekem, rajčata. Do břišní dutiny i do zářezů můžeme vložit kousky másla. Pak zakapeme světlýnm pivem, ale opravdu jen zakapat (tak 1 max 2lžíce), aby to neplavalo.
Pak dobře zabalíme do alobalu a dáme péct na venkovní gril. Lze i doma v troubě. Já balím 2x-na ten druhý alobal si naliju trošku vody a do toho ten balíček s kaprem zabalím a mám jistotu, že se nic nespálí. Pečeme u kraje grilu, aby se nám kapr dobře prohřál a správně se propekl. Dobu vám nepovím, neboť nevím jak velkého macka máte.
Suroviny:
4 porce pangasia (nebo jiné ryby),
1 vejce,
100 ml světlého piva,
hladká mouka,
sůl,
olej na smažení
V misce rozmícháme vejce s pivem a vmícháme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko a osolíme ho. Osušené porce ryby těstíčkem protáhneme a na rozpáleném oleji usmažíme dozlatova. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninou.
Sppkzk
KarvináKteré pivo máte nejraději?