Život je hořký,bohudík.

Sladké

Pivní štrůdl

Suroviny:

  • 2 lžíce octa
  • skořice
  • cukr
  • strouhané jablko
  • rozinky
  • oříšky
  • tuk na vymázání
  • 10 lžíc piva
  • 2 žloutky
  • 250 g tuku
  • 500 g hladké mouky

Doba přípravy: 30 minut

Postup:
Všechny přísady, hladkou mouku, tuk, žloutky, ocet a pivo, smícháme v nelepivé těsto. Necháme odpočinout a pak těsto rozdělíme na 4 díly.
Jablka oloupeme a nastrouháme.

Z každého dílu vyválíme plát, na který dáme nastrouhaná jablka, posypeme cukrem se skořicí, posypeme sekanými oříšky a dáme rozinky.
Pivní štrůdl zamotáme, dáme na vymazaný plech a pečeme dorůžova.

Pivní štrůdl - jinak

 Suroviny:

  • Dávka na 4 záviny:
    60 dkg hladké mouky
    1 kostka ztuženého tuku
    1/4 l světlého piva
    špetka soli
    jablka
    meruňky
    strouhanka
    máslo
    mleté ořechy nebo kokos
    cukr
    rozinky

     

    Příprava:
    Do mouky v míse nastrouháme tuk, přidáme sůl a nalijeme pivo. Rukama zpracujeme na hladký bochánek, který odložíme jen na tu chvíli, co si připravíme suroviny do náplně - jablka nakrouháme na lístky, na másle osmažíme strouhanou housku. Těsto rozdělíme na 4 díly. Vyválíme co nejtenčí placku - správně zpracované těsto se nelepí na pracovní desku ani netrhá - placku posypeme osmaženou houskou, poklademe jablíčky, pocukrujeme, přidáme rovnoměrně mletou skořici, rozinky, kdo ještě má, přidá vlašské ořechy nebo i kokos, toto všechno pokapeme rozpuštěným máslem, kraje nalevo a napravo založíme, aby se to bokem nevysypalo a závin stočíme. Pečeme ve vyhřáté troubě, během pečení potíráme rozpuštěným máslem. První den je závin křehký, druhý den vláčný a proleželý.

    České pivní tiramisu

    Suroviny:

    • 2 lžičky instantní kávy
    • 300 ml 10° světlého piva
    • 2 cl rumu
    • 750 g měkkého tvarohu
    • 80 g vanilkového cukru
    • lžička citronové kůry
    • 12 ks cukrářských piškotů
    • 40 g čokolády na vaření

    Doba přípravy: 15 minut
    Možství: 4 porce

    Postup:
    Tvarohová dobrota na závěr - s pivem prostě pořídíte celé menu.

    Kávu, pivo a rum vložíme do kastrolu a svaříme na polovinu.

    Tvaroh společně s cukrem a citronovou kůrou vyšleháme do jemného krému.

    Po svaření piva necháme směs vychladnout a v tomto rozvaru namáčíme piškoty, které střídavě skládáme do misek s vyšlehaným tvarohem.

    Navrch nastrouháme čokoládu.

    PIVNÍ LÍVANCE S MEDEM A OŘECHY

    Suroviny:
    1 dl tmavého piva,

    1 dl mléka,

    120 g hladké mouky,

    10 g cukru,

    1/2 balíčku prášku do pečiva,

    citrónová kůra,

    asi 8 lžic medu,

    4 lžičky sekaných oříšků,

    skořicový cukr, olej na smažení, sůl.

    Pivo necháme přejít varem, smícháme s mlékem, hladkou moukou, cukrem, medem, přidáme citrónovou kůru, prášek do pečiva a sůl. Na lívanečníku upečeme lívanečky, které posypeme skořicovým cukrem a oříšky.

    PIVNÍ KOBLIŽKY S TVAROHEM

    Suroviny:
    Na koblihy:

    1,5 ml tmavého piva,

    150 g polohrubé mouky,

    asi 150 g másla,

    3 vejce,

    sůl.

     

    Nádivka:

    300 g tvarohu,

    100 g medu,

    1 dl šlehačky,

    1 dl tmavého piva,

    vanilkový cukr, mandlové aroma.

    Svaříme pivo s máslem a solí. Přisypeme mouku a hmotu dobře osmahneme. Nakonec přimícháme vejce. Necháme vychladnout a pak z něj tvoříme na vymaštěném plechu zdobícím sáčkem kobližky. Pečeme v troubě na 220° C. Po dopečení sundáme z plechu a necháme vychladnout. Připravíme nádivku: Ušleháme smetanu a smícháme s tvarohem a s medem. Přilijeme pivo, přidáme vanilkový cukr, citr. kůru a mandlové aroma. Dobře promícháme a navršíme na kobližky.

    PIŠKOTOVÉ PIVNÍ SOUDEČKY

    Suroviny:
    500 g piškotových drobečků,

    5 lžic másla,

    5 lžic cukru,

    0,1 l černého piva,

    2 lžíce másla,

    čokoláda na vaření

    a šlehačka na zdobení.

    Karamelové máslo: Na másle rozpustíme cukr, zkaramelizujeme jej dohněda. Zalijeme pivem a necháme jej povařit až na hustotu „nitě“. Přidáme ještě vlažný karamel k máslu a dobře promícháme. Piškotové drobečky smícháme s pivem a karamelovým máslem a vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme soudečky. Necháme je v lednici ztuhnout a pak je přelijeme rozpuštěnou čokoládou na vaření. Po ztuhnutí ozdobíme šlehačkou a podáváme…

    PEČENÁ JABLKA V PIVĚ

    Suroviny:
    Velká jablka,

    cukr, skořice, hřebíček,

    světlé pivo,

    sherry.

    U jablek odřízneme vršky, vydlabeme jádřinec a otvor naplníme cukrem se skořicí nebo cukrem smíchaným s utlučenými hřebíčky. Přikryjeme odříznutou část, narovnáme na vymazaný pekáč a v mírně vyhřáté troubě pečeme pod pokličkou 20 - 30 minut. Po této době upečená jablka zalijeme horkým pivem smíchaným s sherry a necháme několik hodin pod pokličkou ve vlažné troubě rozležet.

    SMAŽENÉ ŠVESTKY V PIVNÍM TĚSTÍČKU

    Suroviny:
    25 čerstvých nebo kompotovaných švestek,

    25 mandlí,

    moučkový a vanilinový cukr .

    Těstíčko:

    150 g hladké mouky,

    1/8 l 10° světlého piva,

    1 žloutek,

    2 bílky,

    1 lžička cukru,

    špetka soli

    Mandle vsypeme do vařící vody, povaříme 10 sekund, scedíme a oloupeme. Švestky odpeckujeme tak, aby obě půlky zůstaly co nejvíce spojeny. Pecky nahradíme mandlemi. Obě půlky k sobě přitiskneme, švestky namočíme postupně do hustšího těstíčka, krátce je necháme odkápnout, hned vkládáme do fritovacího hrnce a smažíme při 170 °C 2-3 minuty. Okapané švestky posypeme moučkovým a vanilinovým cukrem. Příprava těstíčka: Mouku, pivo, žloutek, cukr a sůl rozšleháme v hustší těstíčko a necháme je asi 1/2 hodiny na teplém místě. Před použitím vmícháme tuhý sníh z bílků a je-li třeba, vmícháme trochu mouky.

    VÁNOČNÍ PUDINK

    Suroviny:
    12 dkg víněnek,

    12 dkg švestek,

    30 dkg rozinek,

    7 1/2 dkg kandované pomerančové kůry,

    4 vejce,

    12 dkg loje,

    1/4 lžičky muškátového oříšku,

    1/4 lžičky skořice,

    12 dkg mouky,

    22 dkg strouhanky,

    20 dkg cukru,

    3 dkg strouhaných mandlí,

    kůra z 1 citrónu,

    černé pivo,

    3 dkg másla na formu,

    2-3 lžíce rumu nebo koňaku.

    Lůj utřeme s cukrem a vejci. Přidáme rozinky, muškátový oříšek, skořici, mouku, strouhanku, strouhané mandle a kůru z 1 citrónu, odpeckované víněnky, švestky a pomerančovou kůru umletou na masovém strojku. Vše dobře promícháme. Přidáme tolik piva, abychom získali vláčné těsto. Pudinkovou formu vymažeme máslem, naplníme pudinkem a pevně uzavřeme. Formu postavíme do nádoby s vařící vodou a vaříme v páře v troubě 6 hodin. Tento pudink se v Anglii vaří už koncem listopadu. Uskladňuje se tak, že se úplně vychladlý vyndá z formy, zabalí se do celofánu a uskladní se v suché chladné spíži. Na vánoce se znovu ohřeje v troubě, polije rumem nebo koňakem a podává se hořící na stůl.

    ANANAS SMAŽENÝ V PIVNÍM TĚSTÍČKU

    Netradiční dezert v podobě tempury. Prokousnete dozlatova smaženou krustu a v ústech se rozvine výrazná chuť tropického ovoce.

    250 ml světlého ležáku
    2 vejce
    180 g hladké mouky
    špetka soli
    2 menší ananasy
    olej na smažení
    8 lžic zakysané smetany
    skořicový cukr na posypání
    máta nebo meduňka

    Pivo vyšleháme s vejci, moukou a solí do hladkého těstíčka a necháme 20 minut odstát.

    Zakysanou smetanu smícháme se sekanou mátou.

    Ananas nakrájíme na kousky, obalujeme v těstíčku a smažíme dozlatova v hojné vrstvě oleje.

    Na talíř servírujeme smažený ananas se zakysanou smetanou, můžeme pokapat lžičkou medu.

    Pivní koláčky s tymiánem

    Suroviny:
    10 - 12 plátků toastového chleba, 50 ml smetany ke šlehání, 50 ml tmavého piva, 2 žloutky, 1 lžička dijonské hořčice, 80 g jemně nasekaných piniových oříšků, sůl, mletý pepř, tymián, olivový olej dle potřeby, Pomazánka: 100 g měkkého tvarohu, 50 g pomazánkového másla, 4 lžíce olivového oleje, sůl, drcený pepř

    Postup:

    Plátky toastového chleba nakrájíme na malé kostičky a smícháme v míse se smetanou, tmavým pivem, žloutky, dijonskou hořčicí, nadrobno nasekanými piniovými oříšky, špetkou soli, pepřem a lístky tymiánu. Poté vše dobře propracujeme na vláčné, ale ne tekuté těsto.

    V pánvi rozpálíme olivový olej. Lžící vytvoříme z připraveného těsta malé koláčky a smažíme je v pánvi z obou stran dozlatova. Tvaroh smícháme s máslem, olejem, špetkou soli a pepřem a takto připravenou pomazánkou potřeme usmažené pivní koláčky. Zdobíme podle vlastní chuti, např. plátky lososa a zeleninou.

    Popcornový pohár

     

    Suroviny:

    vanilkový cukr,

    2 dcl černého piva,

    pařížská šlehačka,

    nakládané višně,

    kukuřice na popcorn.

    Z vanilkového cukru na mírném ohni vytvoříme karamel do kterého přilijeme pivo a povaříme. Po částečném vychladnutí přidáme podle chuti višně a promícháme. Pařížskou šlehačku vyšleháme do tuha. Popkorn si připravíme v troubě, nebo v mikrovlnce.
    Do pohárů postupně dáváme pařížskou šlehačku, popcorn a nakonec přelijeme pivním karamelem s višněmi. Ozdobíme mátovým listem.

    Křehule

    Suroviny:

    těsto číslo 1 - 0,5 kg hladké mouky, 3 žloutky, zadělat pivem.
    těsto číslo 2 - 10 dkg hladké mouky, 10 dkg sádla.

    Těsto č.1 rozválíme jako na nudle a na něj rozetřeme druhé těsto. Celé dvakrát převalujeme a smažíme. Můžeme použít jak na sladko, tak na slano.
     

    Pivní želé s jablky
     

    Suroviny:

    4 velká nakyslá jablka,

    kůra a šťáva z 1 velkého citronu,

    1 vanilkový cukr,

    1/2-1 lžíce krupicového cukru ,

    2 svitky skořice,

    2 hřebíčky,

    250 ml světlého piva,

    250 ml tmavého piva,

    1-2 lžíce medu,

    25 g práškové želatiny,

    100 g rozinek,

    4 snítky meduňky

    1. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do nerezového kastrolu, promícháme s citronovou šťávou, přidáme oba cukry a koření, podlijeme trochou vody, asi 150-200 ml. Vaříme (dusíme) pod poklicí na mírném ohni doměkka, trvá to pár minut, abychom jablka nerozvařili, mají zůstat pevná. Mezitím si namočíme želatinu ve 4 lžících vody a necháme 10 minut nabobtnat.
    2. Měkká jablka vybereme sítkem, odstraníme koření, šťávu scedíme a uchováme. Do šťávy přilijeme pivo, med, rozmícháme, necháme přejít varem a stáhneme z ohně. Do želatiny přilijeme trochu nálevu a mícháme a zahříváme až do úplného rozpuštění, asi na 80 stupňů, ale již nevaříme. Jakmile se želatina rozpustí, vmícháme ji do pivního nálevu a rozmícháme.
    3. Rozinky propláchneme, spaříme v cedníku vroucí vodou a necháme okapat. Do skleněných pohárů rozdělíme střídavě nakrájená povařená jablka a rozinky a postupně zaléváme teplým pivním želé. Dozdobíme snítkou meduňky a necháme ztuhnout v chladničce.
    Tip
    Použijete-li plátkovou želatinu (4 plátky nahradí asi 10 g práškové želatiny), rozmíchejte vymačkanou nabobtnalou želatinu předem namočenou ve studené vodě do teplého nálevu a již nevařte. Podle chuti a kyselosti jablek můžete ubrat nebo přidat dávku cukru. Druh piva a jeho stupeň záleží na vašem výběru.

    Jablkové smaženky 

    Suroviny:

    6-8 větších jablek,

    300 g polohrubé mouky,

    3 vejce,

    200 ml světlého piva,

    škrobová moučka,

    tuzemský rum,

    moučkový cukr,

    citrónová šťáva,

    sůl,

    rostlinný tuk

    Oloupaná jablka zbavíme jádřinců vypíchnutím středů a nakrájíme na plátky silné 6-8 mm a ihned pokapeme citrónovou šťávou. Do mouky promíchané se lžící škrobové moučky přidáme žloutky, světlé pivo nebo vodu, 2 lžíce tuzemského rumu a špetku soli. Vymícháme polotekuté těstíčko, které vylehčíme sněhem z bílků. Jablečné plátky namáčíme v těstíčku a smažíme po obou stranách na rozpáleném tuku. Ještě vlažné smaženky obalujeme v moučkovém nebo vanilkovém cukru.


     

  • © 2010 Všechna práva vyhrazena.

    Tvorba www stránek zdarma Webnode