Suroviny:
Doba přípravy: 30 minut
Postup:
Všechny přísady, hladkou mouku, tuk, žloutky, ocet a pivo, smícháme v nelepivé těsto. Necháme odpočinout a pak těsto rozdělíme na 4 díly.
Jablka oloupeme a nastrouháme.
Z každého dílu vyválíme plát, na který dáme nastrouhaná jablka, posypeme cukrem se skořicí, posypeme sekanými oříšky a dáme rozinky.
Pivní štrůdl zamotáme, dáme na vymazaný plech a pečeme dorůžova.
Suroviny:
Příprava:
Do mouky v míse nastrouháme tuk, přidáme sůl a nalijeme pivo. Rukama zpracujeme na hladký bochánek, který odložíme jen na tu chvíli, co si připravíme suroviny do náplně - jablka nakrouháme na lístky, na másle osmažíme strouhanou housku. Těsto rozdělíme na 4 díly. Vyválíme co nejtenčí placku - správně zpracované těsto se nelepí na pracovní desku ani netrhá - placku posypeme osmaženou houskou, poklademe jablíčky, pocukrujeme, přidáme rovnoměrně mletou skořici, rozinky, kdo ještě má, přidá vlašské ořechy nebo i kokos, toto všechno pokapeme rozpuštěným máslem, kraje nalevo a napravo založíme, aby se to bokem nevysypalo a závin stočíme. Pečeme ve vyhřáté troubě, během pečení potíráme rozpuštěným máslem. První den je závin křehký, druhý den vláčný a proleželý.
Suroviny:
Doba přípravy: 15 minut
Možství: 4 porce
Postup:
Tvarohová dobrota na závěr - s pivem prostě pořídíte celé menu.
Kávu, pivo a rum vložíme do kastrolu a svaříme na polovinu.
Tvaroh společně s cukrem a citronovou kůrou vyšleháme do jemného krému.
Po svaření piva necháme směs vychladnout a v tomto rozvaru namáčíme piškoty, které střídavě skládáme do misek s vyšlehaným tvarohem.
Navrch nastrouháme čokoládu.
Suroviny:
1 dl tmavého piva,
1 dl mléka,
120 g hladké mouky,
10 g cukru,
1/2 balíčku prášku do pečiva,
citrónová kůra,
asi 8 lžic medu,
4 lžičky sekaných oříšků,
skořicový cukr, olej na smažení, sůl.
Pivo necháme přejít varem, smícháme s mlékem, hladkou moukou, cukrem, medem, přidáme citrónovou kůru, prášek do pečiva a sůl. Na lívanečníku upečeme lívanečky, které posypeme skořicovým cukrem a oříšky.
Suroviny:
Na koblihy:
1,5 ml tmavého piva,
150 g polohrubé mouky,
asi 150 g másla,
3 vejce,
sůl.
Nádivka:
300 g tvarohu,
100 g medu,
1 dl šlehačky,
1 dl tmavého piva,
vanilkový cukr, mandlové aroma.
Svaříme pivo s máslem a solí. Přisypeme mouku a hmotu dobře osmahneme. Nakonec přimícháme vejce. Necháme vychladnout a pak z něj tvoříme na vymaštěném plechu zdobícím sáčkem kobližky. Pečeme v troubě na 220° C. Po dopečení sundáme z plechu a necháme vychladnout. Připravíme nádivku: Ušleháme smetanu a smícháme s tvarohem a s medem. Přilijeme pivo, přidáme vanilkový cukr, citr. kůru a mandlové aroma. Dobře promícháme a navršíme na kobližky.
Suroviny:
500 g piškotových drobečků,
5 lžic másla,
5 lžic cukru,
0,1 l černého piva,
2 lžíce másla,
čokoláda na vaření
a šlehačka na zdobení.
Karamelové máslo: Na másle rozpustíme cukr, zkaramelizujeme jej dohněda. Zalijeme pivem a necháme jej povařit až na hustotu „nitě“. Přidáme ještě vlažný karamel k máslu a dobře promícháme. Piškotové drobečky smícháme s pivem a karamelovým máslem a vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme soudečky. Necháme je v lednici ztuhnout a pak je přelijeme rozpuštěnou čokoládou na vaření. Po ztuhnutí ozdobíme šlehačkou a podáváme…
Suroviny:
Velká jablka,
cukr, skořice, hřebíček,
světlé pivo,
sherry.
U jablek odřízneme vršky, vydlabeme jádřinec a otvor naplníme cukrem se skořicí nebo cukrem smíchaným s utlučenými hřebíčky. Přikryjeme odříznutou část, narovnáme na vymazaný pekáč a v mírně vyhřáté troubě pečeme pod pokličkou 20 - 30 minut. Po této době upečená jablka zalijeme horkým pivem smíchaným s sherry a necháme několik hodin pod pokličkou ve vlažné troubě rozležet.
Suroviny:
25 čerstvých nebo kompotovaných švestek,
25 mandlí,
moučkový a vanilinový cukr .
Těstíčko:
150 g hladké mouky,
1/8 l 10° světlého piva,
1 žloutek,
2 bílky,
1 lžička cukru,
špetka soli
Mandle vsypeme do vařící vody, povaříme 10 sekund, scedíme a oloupeme. Švestky odpeckujeme tak, aby obě půlky zůstaly co nejvíce spojeny. Pecky nahradíme mandlemi. Obě půlky k sobě přitiskneme, švestky namočíme postupně do hustšího těstíčka, krátce je necháme odkápnout, hned vkládáme do fritovacího hrnce a smažíme při 170 °C 2-3 minuty. Okapané švestky posypeme moučkovým a vanilinovým cukrem. Příprava těstíčka: Mouku, pivo, žloutek, cukr a sůl rozšleháme v hustší těstíčko a necháme je asi 1/2 hodiny na teplém místě. Před použitím vmícháme tuhý sníh z bílků a je-li třeba, vmícháme trochu mouky.
Suroviny:
12 dkg víněnek,
12 dkg švestek,
30 dkg rozinek,
7 1/2 dkg kandované pomerančové kůry,
4 vejce,
12 dkg loje,
1/4 lžičky muškátového oříšku,
1/4 lžičky skořice,
12 dkg mouky,
22 dkg strouhanky,
20 dkg cukru,
3 dkg strouhaných mandlí,
kůra z 1 citrónu,
černé pivo,
3 dkg másla na formu,
2-3 lžíce rumu nebo koňaku.
Lůj utřeme s cukrem a vejci. Přidáme rozinky, muškátový oříšek, skořici, mouku, strouhanku, strouhané mandle a kůru z 1 citrónu, odpeckované víněnky, švestky a pomerančovou kůru umletou na masovém strojku. Vše dobře promícháme. Přidáme tolik piva, abychom získali vláčné těsto. Pudinkovou formu vymažeme máslem, naplníme pudinkem a pevně uzavřeme. Formu postavíme do nádoby s vařící vodou a vaříme v páře v troubě 6 hodin. Tento pudink se v Anglii vaří už koncem listopadu. Uskladňuje se tak, že se úplně vychladlý vyndá z formy, zabalí se do celofánu a uskladní se v suché chladné spíži. Na vánoce se znovu ohřeje v troubě, polije rumem nebo koňakem a podává se hořící na stůl.
Netradiční dezert v podobě tempury. Prokousnete dozlatova smaženou krustu a v ústech se rozvine výrazná chuť tropického ovoce.
250 ml světlého ležáku
2 vejce
180 g hladké mouky
špetka soli
2 menší ananasy
olej na smažení
8 lžic zakysané smetany
skořicový cukr na posypání
máta nebo meduňka
Pivo vyšleháme s vejci, moukou a solí do hladkého těstíčka a necháme 20 minut odstát.
Zakysanou smetanu smícháme se sekanou mátou.
Ananas nakrájíme na kousky, obalujeme v těstíčku a smažíme dozlatova v hojné vrstvě oleje.
Na talíř servírujeme smažený ananas se zakysanou smetanou, můžeme pokapat lžičkou medu.
Suroviny:
10 - 12 plátků toastového chleba, 50 ml smetany ke šlehání, 50 ml tmavého piva, 2 žloutky, 1 lžička dijonské hořčice, 80 g jemně nasekaných piniových oříšků, sůl, mletý pepř, tymián, olivový olej dle potřeby, Pomazánka: 100 g měkkého tvarohu, 50 g pomazánkového másla, 4 lžíce olivového oleje, sůl, drcený pepř
Postup:
Plátky toastového chleba nakrájíme na malé kostičky a smícháme v míse se smetanou, tmavým pivem, žloutky, dijonskou hořčicí, nadrobno nasekanými piniovými oříšky, špetkou soli, pepřem a lístky tymiánu. Poté vše dobře propracujeme na vláčné, ale ne tekuté těsto.
V pánvi rozpálíme olivový olej. Lžící vytvoříme z připraveného těsta malé koláčky a smažíme je v pánvi z obou stran dozlatova. Tvaroh smícháme s máslem, olejem, špetkou soli a pepřem a takto připravenou pomazánkou potřeme usmažené pivní koláčky. Zdobíme podle vlastní chuti, např. plátky lososa a zeleninou.
Suroviny:
vanilkový cukr,
2 dcl černého piva,
pařížská šlehačka,
nakládané višně,
kukuřice na popcorn.
Z vanilkového cukru na mírném ohni vytvoříme karamel do kterého přilijeme pivo a povaříme. Po částečném vychladnutí přidáme podle chuti višně a promícháme. Pařížskou šlehačku vyšleháme do tuha. Popkorn si připravíme v troubě, nebo v mikrovlnce.
Do pohárů postupně dáváme pařížskou šlehačku, popcorn a nakonec přelijeme pivním karamelem s višněmi. Ozdobíme mátovým listem.
Suroviny:
těsto číslo 1 - 0,5 kg hladké mouky, 3 žloutky, zadělat pivem.
těsto číslo 2 - 10 dkg hladké mouky, 10 dkg sádla.
Těsto č.1 rozválíme jako na nudle a na něj rozetřeme druhé těsto. Celé dvakrát převalujeme a smažíme. Můžeme použít jak na sladko, tak na slano.
Suroviny:
4 velká nakyslá jablka,
kůra a šťáva z 1 velkého citronu,
1 vanilkový cukr,
1/2-1 lžíce krupicového cukru ,
2 svitky skořice,
2 hřebíčky,
250 ml světlého piva,
250 ml tmavého piva,
1-2 lžíce medu,
25 g práškové želatiny,
100 g rozinek,
4 snítky meduňky
1. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do nerezového kastrolu, promícháme s citronovou šťávou, přidáme oba cukry a koření, podlijeme trochou vody, asi 150-200 ml. Vaříme (dusíme) pod poklicí na mírném ohni doměkka, trvá to pár minut, abychom jablka nerozvařili, mají zůstat pevná. Mezitím si namočíme želatinu ve 4 lžících vody a necháme 10 minut nabobtnat.
2. Měkká jablka vybereme sítkem, odstraníme koření, šťávu scedíme a uchováme. Do šťávy přilijeme pivo, med, rozmícháme, necháme přejít varem a stáhneme z ohně. Do želatiny přilijeme trochu nálevu a mícháme a zahříváme až do úplného rozpuštění, asi na 80 stupňů, ale již nevaříme. Jakmile se želatina rozpustí, vmícháme ji do pivního nálevu a rozmícháme.
3. Rozinky propláchneme, spaříme v cedníku vroucí vodou a necháme okapat. Do skleněných pohárů rozdělíme střídavě nakrájená povařená jablka a rozinky a postupně zaléváme teplým pivním želé. Dozdobíme snítkou meduňky a necháme ztuhnout v chladničce.
Tip
Použijete-li plátkovou želatinu (4 plátky nahradí asi 10 g práškové želatiny), rozmíchejte vymačkanou nabobtnalou želatinu předem namočenou ve studené vodě do teplého nálevu a již nevařte. Podle chuti a kyselosti jablek můžete ubrat nebo přidat dávku cukru. Druh piva a jeho stupeň záleží na vašem výběru.
Suroviny:
6-8 větších jablek,
300 g polohrubé mouky,
3 vejce,
200 ml světlého piva,
škrobová moučka,
tuzemský rum,
moučkový cukr,
citrónová šťáva,
sůl,
rostlinný tuk
Oloupaná jablka zbavíme jádřinců vypíchnutím středů a nakrájíme na plátky silné 6-8 mm a ihned pokapeme citrónovou šťávou. Do mouky promíchané se lžící škrobové moučky přidáme žloutky, světlé pivo nebo vodu, 2 lžíce tuzemského rumu a špetku soli. Vymícháme polotekuté těstíčko, které vylehčíme sněhem z bílků. Jablečné plátky namáčíme v těstíčku a smažíme po obou stranách na rozpáleném tuku. Ještě vlažné smaženky obalujeme v moučkovém nebo vanilkovém cukru.
Sppkzk
KarvináKteré pivo máte nejraději?